Курси НБУ $ 29.25 € 30.53
Весна – ​час смакувати шпинатом (Суперові рецепти)

Із перської мови шпинат перекладається як «зелена рука».

Фото із сайту al3iadalive.com.

Весна – ​час смакувати шпинатом (Суперові рецепти)

А ви знали, що про цінність цієї рослини заговорили тоді, коли один із дослідників помилково приписав їй великий вміст заліза, вдесятеро перевищивши реальну величину? І хоч пізніше цей ляп виявили, все ж шпинат по праву вважається корисним продуктом, який має позитивну дію на організм. Вітамін А робить зелений шпинат важливим для дитячого харчування. Йод, що міститься у зелених листочках, живить мозок та покращує роботу щитоподібної залози. При стресах та напруженій роботі теж не забувайте про тарілочку з зеленим салатом зі шпинату — ​він заспокоює нерви, допомагає справлятися з депресією, виводить з організму токсини, поліпшує травлення. І найважливіше те, що всі свої корисні властивості він зберігає у будь-якому вигляді — ​свіжому, замороженому і навіть після швидкої термічної обробки. Тож не забудьте ще й заготовити якомога більше листочків шпинату на зиму

Суп із кропиви та шпинату

Мабуть, це найкраща весняна перша страва — ​принаймні за вмістом вітамінів

Інгредієнти: 50 г шпинату, 20 г свіжої кропиви, чверть цибулини-порею, 1 зубчик часнику, 2 картоплини, 500 мл води або овочевого бульйону, пучок свіжої петрушки, 2 ст. л. кефіру або йогурту, 2 ст. л. оливкової олії, сіль та мелений білий перець — ​за смаком.

Приготування. На оливковій олії обсмажте подрібнену цибулю-порей і часник до появи аромату. Сюди ж всипте дрібно нарізану кубиками картоплю і залийте всі інгредієнти бульйоном, варіть 20 хвилин або до готовності картоплі. Додайте листя шпинату, кропиву і петрушку. Кількох хвилин для зелені в гарячому бульйоні цілком достатньо, щоб зберегти насичений зелений колір і багатство вітамінів. Збийте масу блендером до консистенції крем-супу. Приправте страву сіллю та перцем, додайте кефір або йогурт.

 

Курячі рулетики зі шпинатом

Страва не лише смачна, а й надзвичайно корисна

Інгредієнти: 2 курячі грудки, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 100 г шпинату, 100 г сулугуні, 200 мл сметани, 1 ст. ложка оливкової олії, сіль та чорний мелений перець — ​до смаку.

Приготування. Шпинат і цибулю дрібно порізати. Часник пропустити через прес. Покришити сир. Обсмажити цибулю на середньому вогні до м’якості, всипати шпинат, перемішати і готувати ще 3 хвилини. Наприкінці додати часник, вимішати і зняти з вогню. Куряче філе розрізати уздовж і відбити пластами завтовшки близько 0,7 см. Посолити, поперчити, змастити м’ясо приготовленою начинкою, посипати сиром, щільно згорнути рулетиками і скріпити дерев’яними шпажками або зубочистками.

Викласти рулетики на змащене оливковою олією деко, зверху помазати сметаною. Запікати в розігрітій до 180 °C духовці 30 – 40 хвилин до золотистої скоринки.

Викласти рулетики на змащене оливковою олією деко, зверху помазати сметаною. Запікати в розігрітій до 180 °C духовці 30 – 40 хвилин до золотистої скоринки.

 

Зелені млинці

Це не лише окраса столу, а й доволі корисний смаколик. Особливо припадуть до вподоби такі кольорові млинці малечі, адже це не звичайні золотисті, а наче казкові…

Інгредієнти: 500 мл молока, 3 яйця, 100 шпинату (свіжого чи мороженого), 300 г пшеничного борошна, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі (можна також додати за бажанням трохи меленого чорного перцю).

Приготування. Шпинат, вливши до нього трохи молока, подрібнити за допомогою блендера до однорідної консистенції. Ретельно збити яйця і змішати з рештою молока, сіллю та цукром. Потроху досипаючи борошно (щоб не було грудочок), приготувати тісто. Додати до нього шпинатно-молочну суміш, влити олію, знову все ретельно розмішати і залишити тісто постояти 10–15 хвилин. Тим часом розігріти сковорідку, потім зменшити вогонь до середнього, змастити дно пательні шматком сала на виделці або ж олією за допомогою кулінарного пензлика і, наливаючи ополоником тісто, посмажити млинці по хвилині-дві з кожного боку. Уже готові можна перемастити розтопленим вершковим маслом або ж подавати з будь-якою начинкою: м’ясом, грибами, слабосоленим лососем із вершковим сиром 
тощо.

Конвертики із сиром та шпинатом

Така випічка може бути чудовим варіантом дієтичного сніданку

Інгредієнти: 1 упаковка лаваша, 200 г сиру, 100–120 г твердого сиру, 300 г шпинату, пучок кропу, 1 жовток.

Приготування. Шпинат і кріп помити, дрібно посікти. Натерти твердий сир і змішати із зеленню та сиром. Лаваш нарізати на смужки завширшки близько 5–6 см, викласти начинку і згорнути конвертиками. Змастити жовтком і обсмажити на краплі оливкової олії або запекти в духовці.

 

Салат зі шпинату з беконом і яйцем

Простий у приготуванні, але дуже смачний

Інгредієнти: 150 г бекону, 4 перепелиних яйця, 1 солодка цибулина, 1 пучок шпинату, половинка лимона, щіпка цукру, сіль та чорний мелений перець — ​до смаку.

Приготування. Бекон покраяти тонкими слайсами й обсмажити, щоб він став хрустким. Відварити перепелині яйця, остудити і порізати на четвертинки. Цибулю покраяти кільцями, посипати цукром і скропити лимонним соком. Листя шпинату крупно порвати руками.

Листя шпинату крупно порвати руками.

Змішати бекон, цибулю, шпинат, посолити й поперчити. Зверху викласти яйця, скропити лимонним соком і подавати на стіл.

 

Спанакотіропіта

Це традиційний грецький пиріг зі шпинатом і фетою. Як варіант можна доповнити його курятиною — ​також дуже смачно

Інгредієнти: 250 г листкового тіста, 200 г сиру фета, 200 г замороженого шпинату, 4 столові ложки оливкової олії, 2 яйця, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, петрушка, кріп, зелена цибуля.

Приготування. Розморозьте, просушіть і наріжте шпинат. Обсмажте цибулю на оливковій олії (2 ст. л.) до золотистого кольору. В окремій ємності збийте яйця і змішайте їх із фетою, додайте обсмажену цибулю, оливкову олію (2 ст. л.), дрібно посічену зелень і часник. Тонко розкачайте попередньо розморожене тісто, викладіть у форму для запікання, розподіліть по ньому начинку і накрийте ще одним пластом, ретельно защипніть краї. Можна також приготувати спанакотіропіту порційно, розрізавши тісто на квадратики і виклавши на кожен із них по 2 столові ложки начинки, згорнути пиріжки трикутниками й викласти їх на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в духовці, прогрітій до 180 °C, порційні пиріжки 20 хвилин, великий — ​25–30. 

Читайте також на volyn.com.ua: «А чом би нам не зварити... дзяму? (Суперові рецепти)​».

Telegram Channel