Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Було нестерпно»: історія родини, яка втекла з Попасної на Рівненщину (Фото, відео)

Гуртуймося заради перемоги!

Скріншот з відео.

«Було нестерпно»: історія родини, яка втекла з Попасної на Рівненщину (Фото, відео)

Із Луганської області, де точаться бойові дії, родина Аліни Валикої перебралася на Рівненщину. У селі Миколаївка вони живуть уже два місяці

До пострілів і вибухів 17-річна Аліна звикла з дитинства. З 2014 року поблизу Попасної проходить лінія розмежування, повідомляє Суспільне.

«Наприкінці вже було нестерпно, ніби й продукти всі були, але ці обстріли... Кожен день у погребі, навіть по воду не могли вийти. В наш будинок поцілили спочатку. Потім ми були у сусідки, в неї поцілили. Потім ми пішли до тітки Наташі в будинок, туди поцілило також, повністю все знесло», — розповідає дівчина.

Вибиралися дуже складно, зовсім складно. Під обстрілами, з будинку до будинку перебігали, щоб дістатися до школи, щоб нас вивезли.

Покинути місто вирішили на початку квітня 2022 року. Для цього треба було під обстрілами дістатися до автобуса, який від'їздив до Бахмута.

«Вибиралися дуже складно, зовсім складно. Під обстрілами, з будинку до будинку перебігали, щоб дістатися до школи, щоб нас вивезли. Слава Богу, дійшли до першої школи, нас одразу як велику родину вивезли. Доїхали до Бахмута, потім з Бахмута на Дніпро, з Дніпра на Львів, а зі Львова на Рівне, а потім мама вже знайшла цей дім», — каже Аліна.

На Дубенщині родина Валик почала займатися тим, чим і на батьківщині: посіяли городину, купили та почали розводити курчат, каченят та гусенят. Будинок у Миколаївці волонтери віддали їм на три роки. За цей час мама Аліни розраховує знайти нове помешкання.

«Як вертатися? По-перше, туди повністю ми вже не повернемося. Там Луганська, Донецька область вже побиті. Тож хай навіть через п'ять років війна закінчиться, туди можна приїхати хіба тільки подивитися. Там немає нічого, там немає будинків, ви розумієте, там просто руїни. Тут дуже добре, природа така, у нас і близько не така, як у вас. У нас такої нема природи, але додому хочеться, хоч і на ті руїни, а хочеться», — додає переселенка.

Цьогоріч Аліна Валика закінчує 11 клас і саме визначається, яку професію обрати. Ймовірніше за все, опановуватиме її на Рівненщині. Зараз думає над тим, аби обрати фах журналіста.

Останні новини: 

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel