Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
«Гарних новин немає»: що буде із зарплатами та роботою українців

Вакансій у 4,5 рази менше, ніж до війни.

Фото Обозреватель.

«Гарних новин немає»: що буде із зарплатами та роботою українців

Ринок праці в Україні переживає наймасштабнішу кризу у своїй історії

 Ні світова фінансова криза 2008-го, ні економічна криза після Революції Гідності у 2014-му, ні початок війни з Росією, ні тим паче коронакриза не зрівняються з тим, що відбувається зараз. На відновлення за найоптимістичнішими оцінками знадобиться кілька років, пише OBOZREVATEL.

У деяких сферах конкуренція на одну відкриту вакансію сягає 14 осіб на місце (йдеться про конкретних фахівців, які відповідають умовам вакансії), а зарплати впали навіть у начебто захищеній сфері IT.

Ринок на дні, позитивних новин немає

«Гарних новин немає», – розповідає керівниця експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua Руслана Березівська. Справді, кількість вакансій незначно збільшилася. Але річ у тому, що з початком повномасштабного вторгнення роботодавці повністю припинили пошук працівників.

Після того, як виявилося, що багато працівників поїхали за кордон, вступили до ЗСУ тощо, вакансії довелося відкривати тільки для того, щоб заповнити поточний штатний розпис. Зарплати ж продовжили падати. «У деяких сферах просто неможливо було знижувати... У травні зарплати у добувній промисловості обвалилися на 58%», – пояснює експерт.

У червні ситуація стабілізувалась, але зарплати продовжили падати. Наприклад, якщо ще в травні IT-шники в середньому заробляли 103 тис. грн і, здавалося б, війна не зачепила їхньої сфери, то вже в червні їхня середня зарплата становила лише 70 тис. грн. У сфері маркетингу зарплата впала із 30 тис. до 19,5 тис. грн. Для тих, хто розпочинає свою кар'єру (студенти, претенденти без досвіду роботи), взагалі пропонують 8,5 тис. грн.

Для тих, хто розпочинає свою кар'єру (студенти, претенденти без досвіду роботи), взагалі пропонують 8,5 тис. грн.

Telegram Channel