Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Єдину в Україні каплицю-пантеон відвідали родичі українських Героїв з Горохівщини

Прочани помолилися за перемогу.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Єдину в Україні каплицю-пантеон відвідали родичі українських Героїв з Горохівщини

Делегація волинян побувала на Всеукраїнській традиційні прощі в с. Лішня Кременчцького району, що на Тернопільщині

Щороку це релігійно-патріотичне дійство скликає до однієї з тернопільських святинь тисячі людей. Цьогоріч серед них були жителі села Скригове Мар’янівської територіальної громади Луцького району Євгенія Харків – дружина воїна АТО, на жаль, уже покійного Михайла Харківа – «Урагана»,  місцева краєзнавиця, освітянка, авторка фільму «Я вірю, що закінчиться війна»,  знятого газетою «Волинь», а також Валентина і Володимир Кривов’язови – подружжя, син яких Микола загинув 26 березня 2014 року, захищаючи незалежність рідної країни.

Меморіальна композиція складається з кам’яного хреста і карти України. На ній зі сходу тягнеться «лапа» російського агресора, яку відрубує меч, виготовлений із осколків «Градів», якими загарбники обстрілювали нашу землю. 

Єдину в Україні каплицю-пантеон було збудовано в 2013 році за виключно пожертви меценатів і без залучення державних коштів. Пам’ятник загиблим героям поруч неї встановили й виготовили силами волонтерів. Авторами ідеї є протоієрей Андрій Любунь, тернопільський волонтер Василь Романський, майстер із Сіверодонецька Олексій Моїсеєнко. 

Меморіальна композиція складається з кам’яного хреста і карти України. На ній зі сходу тягнеться «лапа» російського агресора, яку відрубує меч, виготовлений із осколків «Градів», якими загарбники обстрілювали нашу землю. 

Місце під каплицю-пантеон обрано не випадково. Перша історична згадка про неї датується 1625 роком. Біля джерела стояла дерев’яна капличка, у якій знаходилася фігура святої Анни. В радянські часи капличку було спалено. Лише у 1991 році святиню відновили, а у день Успіння Святої Праведної Анни (7 серпня) її освятили.

– Прізвища захисників, які загинули з початку російської агресії, викарбувані в гранітних плитах, які обрамлюють стіни каплиці. Але війна продовжилася. Їх тепер, на жаль, на цьому святому місці, за задумом священника і меценатів, буде більше, – розповіла Євгенія Харків.

Пані Євгенія каже, що молитва має велику силу. В це свято вірив і її колишній учень Микола Кривов’язов. До речі, за життя він активно допомагав церквам. Нині татусем-героєм дуже гордиться синочок Миколка!

За словами наших земляків, цьогоріч на прощу  приїхали батьки, діти, дружини, друзі загиблих у боях із окупантами. На жаль, їх було набагато більше, ніж торік. До сліз боляче знати, що втрати кращих синів і доньок України, мирних жителів будуть неминучими, доки триватиме війна.

У Лішні відбулося традиційне богослужіння, панахида за загиблими, які очолив архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор. Його високопреосвященство вручив протоієрею Андрієві Любуню відзнаку святого Юрія Переможця від імені митрополита Київського і всієї Церкви України, предстоятеля Православної Церкви України Епіфанія.

 

Пані Євгенія передала поминальну записку за упокій всіх загиблих колишнього Горохівського району.

Вона, Валентина і Володимир Кривов’язови через газету «Волинь» щиро дякують працівникам Першого відділу Луцького територіального центру комплектування та соціальної підтримки і Тетяні Яримчунь зокрема, Мар’янівському селищному голові Олегові Басалику за допомогу в організації поїздки.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel