Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
«Він сумління, честь і віру За дриглі, горілки міру Без вагання продає...»

Волинь-нова

«Він сумління, честь і віру За дриглі, горілки міру Без вагання продає...»

Хто з українців не відчує в цих словах сатири на підкуплених виборців? Адже «дриглі» (драглі, холодець) і горілка були колись головними атрибутами виборчої агітації. То вже зараз округи засівають так званою гречкою, куди входить, звісно, і ковбаса...

Автора рядків у заголовку не називаю (хоч у школі всі вчили!), поки не повторю запитання, на яке мене і наштовхнули... ці слова.

«Гранатобуз із секретом-17»

Наш герой мав два улюблені види спорту. Перший – той, який для жінок після певного стану обіцяє виконати головну місію на планеті. А другий у панянок після того стану означає винагородження клопіткої праці і щасливу або, навпаки, нещасливу любов. І якщо результати другого поєднати із усім відомим «другим» – ото насолода вийде... До речі, хоч нашому героєві і не раз траплялося кохання, у підсумку воно було не таким, про яке мріялось. Як і та боротьба, у поразці в якій він звинувачував особливу страву, що по-різному називається в різних регіонах України, а також ковбасу й алкоголь. Діяча цього вже нема, але ви доволі часто його бачите, бо він живий і буде вічно жити!

Що за предмет ми заховали, де ви найчастіше бачите нашого героя?

А тепер одразу до відповіді: поплатився через «дриглі і горілки міру» знаменитий наш Іван Якович Франко, який тричі балотувався до віденського парламенту і польського сейму, але щоразу програвав, бо суперники купляли голоси виборців. «Один польський селянин підрахував, що у 1895 році селяни-хруні (а так називалися ті, хто продавав свої голоси, бо «хрунь» – це свиня) на виборах з’їли 70 км ковбаси. Уявіть собі – 70 кілометрів!!!» – писав кандидат історичних наук Ігор Чорновол. Свою образу на таких виборців Франко вилив не тільки у словах «Я половину галичан люблю, а половину – ненавиджу!!!», а й у своїх відомих усім казках про Лиса Микиту, характеризуючи головного героя.

Напевне, після невдач у політичних перегонах Іван Якович хотів усамітнитись і тому полюбляв два види «спорту» – риболовлю і збирання грибів (останні, приготовані із картоплею, вважав найулюбленішою стравою).

На жаль, справилися із цим доволі легким завданням, тобто розсекретили знаменитого Франка і прислали sms-повідомлення зі словами «20 гривень» («Банкнота»), лише двоє учасників – це ковельчанин Андрій Куява і Олександр Радзівіло з Луцька. Від їхнього імені ми і перекажемо по 100 гривень на підтримку ЗСУ.

Переможцям туру – низький уклін, а нам час шукати нових.

«Гранатобуз із секретом-19»

Шоу, вогнепровідний «змій», вибух, вогонь, дим... Ці слова передають знамениту цитату-загадку всесвітньо відомого діяча (брехуна – щодо України) про небезпечну річ, що знаходиться в спеціальному мішечку на одязі його товариша, якого він через ці предмети називає йолопом. Тут, до речі, дає справедливу характеристику, бо приятель зумисно гробить здоров’я.

Що за предмети ми сьогодні заховали у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 27 серпня (включно) тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «Гранатомет» (Галина Гармата)). Цей номер і братиме участь у щотижневому жеребкуванні при розіграші призових волонтерських 200 гривень (100 – від газети «Волинь» і 100 – від «Цікавої газети на вихідні»), якщо правильних відповідей буде більше, як одна. Ці кошти ми перекажемо на допомогу українській армії, зазначивши ваше ім’я як волонтера-благодійника.

Смерть кровопивці путіну!

Грицько ГАРБУЗ

Читайте також: «З України видворили нелегалку з Росії, яка проживала у Рівному».

Реклама Google

Telegram Channel