Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
17-річний українець придумав дрон для розмінування і став найкращим студентом світу

«Його перемога ще раз покаже світові, що Україна – це держава вільних, розумних, нескорених людей, які залишаються драйверами розвитку навіть під час війни», – говорить голова ГС «Освіторія» Зоя Литвин.

Фотоколаж із сайту kyivpost.com.

17-річний українець придумав дрон для розмінування і став найкращим студентом світу

Переможця престижної премії Global Student Prize-2022 обирали серед 50 претендентів, проте Ігор Клименко найбільше підкорив журі своїми знаннями та вміннями. Крім звання, він отримав і 100 тисяч доларів за розробку технологій для дистанційного розмінування

Ігор Клименко – студент фізико-математичного факультету Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського. Коли розпочалася війна на Сході України, він перейшов у 5-й клас, проте вже тоді хлопець розумів, що своїй країні потрібно допомагати. Маленький хлопчик, зацікавлений наукою, вирішив застосувати свої знання і розробити робота для розмінування.

Я дізнався, що серйозною проблемою для військових є міни, а тому почав думати, що міг би створити, аби зберегти життя нашим людям на Сході.

«Тоді я відвідував курси робототехніки в Малій академії наук міста Києва, де дізнавався про нові технології, – розповідав Ігор в інтерв’ю. – Водночас на території нашої держави вже розпочалися воєнні дії. Я дізнався, що серйозною проблемою для військових є міни, а тому почав думати, що міг би створити, аби зберегти життя нашим людям на Сході».

А вже в 10-му класі Ігор почав міркувати над застосуванням для своїх ідей квадрокоптерів та дронів. Над прототипом винаходу хлопець працював у два етапи: спочатку над програмним забезпеченням і новітнім методом точного знаходження вибухонебезпечних об’єктів, опісля – над інтеграцією металодетектора у квадрокоптер. 

Ігор Клименко розробив два робочі прототипи свого пристрою і зараз працює з інвесторами та різними організаціями над їхньою швидкою практичною реалізацією, щоб зменшити кількість жертв від вибухових пристроїв та допомагати українським військовим, а згодом й іншим дружнім країнам знаходити міни безпечно. Крім того, у майбутньому хлопець планує додати функцію детонування, щоб повністю замінити людину на замінованих територіях технологіями. Тому отриману премію в 100 000 доларів Ігор спрямує на розвиток своїх винаходів. 

Пряма мова

Олена СЕВЕРЕНЧУК, керівниця комунікаційного офісу Малої академії наук України: 

 

«Ідея розробити коптер-міношукач з’явилася в Ігоря у 2014-му, у 8 років! А коли він переховувався у підвалі ще з вісьмома людьми під час обстрілів Київщини, вирішив шукати можливостей якомога швидше розвивати і просувати проєкт. «Що я можу зробити для своєї країни?» – питання, яке постійно собі ставив. Можете собі уявити? Під час обстрілів. Під час небезпек. Він думав про те, чим може бути корисним. Ігоре, пишаємося! З тобою Україна вже перемогла!»

Лія ЛІС

Читайте також: «Зірка фільму «Снайпер» з першого дня б’ється із рашистами (Фото)».

 

Telegram Channel