Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
На Різдво кожен собака мав свою власну панчоху, яку наповнювала особисто Єлизавета ІІ

Коргі були всюди, де була королева: у палацах і вертольотах, поїздах і лімузинах.

Фото із сайту objectiv.tv

На Різдво кожен собака мав свою власну панчоху, яку наповнювала особисто Єлизавета ІІ

Як коргі стали улюбленцями королеви...

У 1959-му 32-річна монархиня, на той час уже мати двох дітей, встановила надгробний пам’ятник на могилі своєї собаки Сьюзен, яка з’явилася в домі на її 18-річчя. А впродовж наступних шести десятиліть вона володіла понад 30 коргі – нащадками Сьюзен. Саме завдяки британській королеві коротконога валлійська пастуша собака здобула шалену популярність у світі

Кожне цуценя було для Єлизавети способом зберегти спогади про батька і безтурботне дитинство.
Кожне цуценя було для Єлизавети способом зберегти спогади про батька і безтурботне дитинство.

Вона принесла коргі популярність, а вони їй – «теплий імідж»

Чому коргі? Коли принцесі Єлизаветі було сім років, у її друзів був такий собака, і він їй дуже сподобався. Порода коргі пемброк була поширеною в Уельсі, але відносно новою для Англії. Герцог Йоркський, батько Єлизавети, звернувся до шанованої заводчиці Тельми Грей, яка принесла сім’ї трьох цуценят зі свого розплідника Розавель у Сурреї.

Родина обрала маленького коргі, якого офіційно назвали Розавель Беркут, бо він був єдиним, хто міг виляти маленьким обрубком хвоста: хотілося знати, коли песик задоволений. Дізнавшись, що власником стане герцог

Йоркський, співробітники розплідника назвали собаку Дукі, і кличка прижилася. Дукі поводився жахливо, кусав придворних і відвідувачів, та це не завадило малому тирану брати участь в офіційних фотосесіях Єлизавети, зачарувати публіку та популяризувати свою породу.

Хоч Букінгемський палац мало розповідав про собак королеви, бо її домашні тваринки – «приватна справа», все ж дані розплідників свідчать про різке зростання реєстрацій породи пемброк-коргі в 1936 році, а потім у 1944-му, коли принцеса Єлизавета отримала Сьюзен. 

Крім того, що коргі були домашніми улюбленцями королеви, вони нагадували їй про батька, про її безтурботне дитинство. Кожне цуценя після Сьюзен було способом зберегти ці спогади. Єлизавета принесла коргі популярність, а вони їй – «теплий імідж».

Жартувати, як королева: 7 незабутніх дотепів від Єлизавети ІІ.

«Чортові пси! Чому вас так багато?!»

Принц Філіп усе життя йшов на крок позаду своєї дружини, а коргі мчав попереду, насолоджуючись свободою, якої сама королева не мала. Кажуть, принцесі Діані належить фраза «килим, що рухається» – на означення хаотичного бігу собак попереду Єлизавети. Сама ж Її Величність називала їх «дівчатками» і «хлопчиками». За всі роки розведення вона жодного разу не продала цуценят – усіх залишала собі або віддавала заводчикам, родичам чи друзям.

Коргі були всюди, де була королева: у палацах і вертольотах, поїздах та лімузинах. А на Різдво в Сандрінгемі кожен собака мав свою власну панчоху, яку наповнювала особисто королева. У Букінгемському палаці 775 кімнат, але коргі спали у приватних апартаментах королеви. Як зазначає Пенні Джунор у книжці «Всі коргі королеви», «для них є спеціальна кімната, де вони сплять у плетених кошиках з подушками на підвищенні, щоб уникнути протягів». А щоденна прогулянка у супроводі собак була для Єлизавети ІІ не просто частиною денного розпорядку, а неймовірною 

Подейкують, принцу Ендрю знадобилося три тижні, перш ніж він зміг пробитися крізь коргі, щоб сказати своїй матері, що у нього проблеми у шлюбі.

А ще, на думку Джунор, у певному сенсі коргі давали королеві важливу точку контакту з усіма іншими. Вона пише: «Собаки та коні – це її пристрасть, і саме з ними та людьми, які поділяють цю пристрасть, вона по-справжньому розслабляється. Коні – це захоплення заможних людей, а собаки – ні. Вони долають нерівність і єднають людей з різних прошарків суспільства. Протягом багатьох років королева мала міцну та щиру дружбу з багатьма іншими любителями собак».

У період з 1933 по 2018 рік у Єлизавети завжди був принаймні один коргі, але, як правило, їх було значно більше. Принц Філіп, який не поділяв прихильності своєї дружини до цієї породи, часто скаржився: «Чортові пси! Чому вас так багато?!». 

У складних ситуаціях запускала «собачий механізм»

Кажуть, коргі допомагали королеві, яка була доволі сором’язливою, впевнено почуватися поруч із незнайомцями, а іноді й родичами. «Її сім’я називає це «собачим механізмом»... Якщо ситуація ставала ніяковою, королева буквально приводила на допомогу чотирилапих. Подейкують, принцу Ендрю знадобилося три тижні, перш ніж він зміг пробитися крізь коргі, щоб сказати своїй матері, що у нього проблеми у шлюбі», – пише Джунор.

За допомогою своїх улюбленців королева заспокоювала й інших. Військовий хірург Девід Нотт розповідав, як його запросили на обід у Букінгемський палац після повернення з Алеппо в охопленій війною Сирії. Чоловік не міг розмовляти через посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Коли Єлизавета відчула, що щось не так, покликала коргі, і вони разом з доктором Ноттом 20 хвилин годували собак печивом.

Читайте також: У Великобританії показали надгробок королеви Єлизавети II (Фото).

Серіал «Корона» і... мода на королівську породу

Популярність коргі досягла піку в 1960-х, коли було зареєстровано майже 9000 цуценят, а з кінця 1990-х почався спад. У 2014 році у Британії порода навіть потрапила у категорію тих, що зникають.

Ситуацію врятував Netflix і серіал «Корона», що вийшов у 2016 році. Клер Фой, а у третьому сезоні Олівія Колман, які зіграли Єлизавету, передали її ніжну прив’язаність до коргі. Кількість зареєстрованих цуценят цієї породи зросла на 16% у 2017-му, після виходу першого сезону, та на 47% у 2018-му, після другого. Відео з Джеймсом Бондом і королевою та трьома її коргі, зняте для церемонії відкриття Олімпіади-2012, також привернуло увагу громадськості до цих милих песиків. 

Коргі – порода, яку асоціюють з королевою. Але чи не вийде вона знову з моди за короля Чарльза III, який колись пожартував, що віддає перевагу лабрадорам і здавна є власником джек-рассел-тер’єрів? Керівниця клубу кінологів Фаррелл впевнена, що ні. Коргі завжди залишатимуться культовими собаками Єлизавети.

До слова, після смерті королеви постало питання про долю її улюбленців. Згодом стало відомо, що про собак піклуватимуться син, принц Ендрю, та його колишня дружина, герцогиня Йоркська. 

Надія АНДРІЙЧУК.

Реклама Google

Джерело: За матеріалами bbc.com.
Telegram Channel