
Сезон варення ніколи не закінчується: найкращі рецепти
Гадаєте, літо минуло – яке там варення? А от і ні! Цей чудовий десерт можна готувати і восени – з яблук, кабачків, сливок, гарбузів, кизилу, винограду, і навіть взимку – з моркви, лимона, апельсинових шкірочок...
З білого винограду
Інгредієнти: 1 кг винограду, 1 кг цукру, 2 скл. води, по 0,5 ч. л. ванільного цукру і лимонної кислоти.
Приготування. Виноград вимити, дати обсохнути. Обірвати ягоди з гілочок, видалити кісточки (якщо крупні). Приготувати густий сироп: закип’ятити воду, всипати цукор і варити 10–15 хвилин. В охолоджений сироп покласти ягоди і знов поставити на вогонь. Спочатку варіть виноградне варення на слабкому вогні протягом 50–60 хвилин, а потім поступово збільшіть до сильного і кип’ятіть до готовності 10–20 хвилин. Наприкінці додайте лимонну кислоту і ваніль. Готове варення розкладіть у стерильні банки і закрийте стерильними кришками.
«Завитки»
Інгредієнти: 3 апельсини, 300 г цукру, 300 мл води, 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування. Апельсини ретельно вимити, обдати окропом і розрізати кожен на 4 частини. Для варення використовується лише шкірка, з якої слід видалити внутрішній білий пласт, оскільки він має гірчинку. Очищені помаранчеві скоринки нарізати смужками, скласти в миску, залити холодною водою і вимочувати не менше 6–7 годин (за цей час кілька разів поміняйте воду). Упродовж вимочування шкірочки трохи згорнуться. Злити воду. Заволікти довгу міцну нитку в голку і зав’язати вузлик на кінці. Кожну шкірочку згорнути спіралькою і нанизати на нитку. Отримане довге «намисто» покласти в каструлю, залити водою і варити на середньому вогні 20 хвилин з моменту закипання. Затим злити кип’яток і знов залити холодною. Таку процедуру повторити 4–5 разів, після чого підвісити нитку, щоб стекла вода. Із 300 мл води і 300 г цукру зварити сироп. Коли закипить, вкинути в нього спіральки, знявши їх з нитки і варити на середньому вогні пів години. В охолоджене варення додати лимонний сік (якщо нема лимона, замініть лимонною кислотою на кінчику ножа) і ще раз прокип’ятити 30 хвилин, після чого розкласти в невеличкі стерильні баночки і закрити кришками. Таке красиве й ароматне варення з апельсинових шкірочок можна використовувати не тільки як солодку добавку до чаю чи кави, а й для декорування кондитерських виробів.
Морквяне з лимоном
Інгредієнти: 1 кг моркви, 1 кг лимонів, 2 кг цукру, 10 г ванільного цукру.
Приготування. Моркву почистити, крупно порізати і пропустити через м’ясорубку разом із лимонами і цедрою. Засипати цю суміш цукром, перемішати, поставити на вогонь і варити на середньому вогні близько 40 хвилин, періодично помішуючи, щоб не пригоріло. Наприкінці додати у морквяне варення ванільний цукор і проварити ще 5 хвилин. Гарячим розкласти в стерильні банки і закатати. Слоїки перевернути догори дном, вкутати ковдрою і залишити до цілковитого охолодження, зберігати у прохолодному темному місці.
До речі. Лимони бажано вибирати соковиті, з тонкою шкірочкою, щоб десерт не гірчив. Якщо ж шкірка товста, то краще зняти цедру й очистити від білого прошарку та кісточок.
Яблучно-кабачкове
Інгредієнти: 1 кг очищених яблук, 1 кг очищених кабачків, 2 кг цукру, 0,5 ч. л. кориці.
Приготування. Яблука нарізати скибочками і відварити у воді до прозорості. Відвар зцідити і відставити. Кабачки, очищені від шкірки й насіння, покраяти шматочками, такими ж, як і яблука. Проварити кабачки 2–3 рази по 7–8 хвилин, щоразу міняючи воду, потому відкинути на друшляк. У каструлі або мисці з товстим дном зварити густий сироп з яблучного відвару (2 скл.) і цукру, додати в нього яблучні й кабачкові дольки і варити на малому вогні, акуратно збираючи піну. Наприкінці всипати корицю чи ванільний цукор. Можна додати цедру лимона або апельсина до смаку. Готове варення гарячим розкласти у простерилізовані слоїки й герметично закрити.
Читайте також: Найсмачніші рецепти овочевих рагу: добірка.
