Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Ядерний удар у XXI столітті такий же малоймовірний, як і велика війна в центрі Європи

Коли ж воно здохне?

Фото із сайту ukr.net.

Ядерний удар у XXI столітті такий же малоймовірний, як і велика війна в центрі Європи

Чим переймався і з чого дивувався упродовж останнього часу редактор відділу інтернетновин газети «Волинь» Олег КРИШТОФ

Світ достатньо божевільний, щоб вистрілити собі у скроню

Натрапляю на фото чергової відірваної голови окупанта в одному з телеграм-каналів. Прогортую далі... Жодного шоку, огиди чи ще яких емоцій. Ми дожилися до того, що світлини розчленованого людського тіла стали інформаційним шумом. Вважаю, що це жахливо. Мільйони років еволюції наче і максимально віддалили нас від інших хижаків, але в якомусь дивному напрямку: людина вбиває представників свого виду не для їжі, намагається завдати якнайбільше болю й водночас лицемірно декларує ідеали на кшталт «люби ближнього свого, як самого себе».

Втім, бачимо, що ті, хто активно виголошує ці постулати, давно готуються до іншого – значно більшого зла. Вони, одягнувшись у чорні ризи, повісивши хрест на шию, ходять з відром води навколо найсмертоноснішої зброї, яка тільки існує на планеті, й, напевно, моляться, щоб вона була максимально ефективною. І от сьогодні ризик застосування комплексу «Сатана», який регулярно протягом минулих років освячували представники московського патріархату, надзвичайно великий. Може, кремлівський карлик і не ризикне вгатити саме цією стратегічною ракетою по Вашингтону, але про ймовірний тактичний ядерний удар по Україні нині говорять щоразу частіше. В божевільного діда залишилося дуже мало карт у рукаві: Європа не піддається на газовий шантаж, регулярна армія на фронті не може нічого зробити і навряд чи на ситуацію суттєво вплинуть зненацька мобілізовані п’янички з російської глибинки. У путіна з козирів залишається лише дві валізки: одна з екскрементами, які у відрядженнях збирають за диктатором охоронці, друга – з червоною кнопкою. На те, що в диктатора достатньо поїхав дах, щоб на неї натиснути, нещодавно натякнули американці, а, як ми знаємо, їхня розвідка недарма свої бургери їсть. 

 На те, що в диктатора достатньо поїхав дах, щоб на кнопку натиснути, нещодавно натякнули американці, а, як ми знаємо, їхня розвідка недарма свої бургери їсть.

Кілька днів тому радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що будь-яке застосування ядерної зброї матиме катастрофічні наслідки для кремля... Навряд чи цьому високопосадовцю приснився страшний сон, і через це він видав таку тираду...

Це вже було...

Дай Бог, аби все обійшлося погрозами. Втім, українцям варто таки подумати, що робити, якщо чайник у голові головного рашиста таки закипить.
Проблема тактичної ядерної зброї в тому, що впізнати її ще до застосування важко: от летить ворожа ракета «Калібр» чи «Кинджал», а чи несе вона ядерну боєголовку – швидше за все, дізнаємося тільки після вибуху (якщо виживемо).

Тут дуже важливо, де ми в цей момент знаходимося. Чим далі від епіцентру, тим більше шансів побачити прийдешній світанок. Потужність таких бомб може суттєво відрізнятися: від кілотонни до ста. Наприклад на Хіросіму у 1945-му скинули заряд у 20 кт. Тоді всі люди у радіусі 2 кілометрів спочатку отримали важкі опіки від світлового випромінювання, а потім ударна хвиля знесла майже всі цегляні будинки на відстані кілометра, а у двокілометровій зоні не встояла жодна дерев’яна споруда. Пожежа ж після удару охопила будівлі в радіусі понад 11 км, але таке поширення вогню було зумовлене особливістю архітектури – основним будматеріалом у місті була деревина.

Вас врятує час

Ми не знаємо, на якій відстані від нас може статися такий вибух, але найкраще в цій ситуації знаходитися в підвалі або хоча б миттєво стрибнути після спалаху від випромінювання у будь-яку виямку.  Звичайна цегляна стіна здатна послабити іонізуюче випромінювання у 40–100 разів. 

Якщо ви у приміщенні – ховайтесь нижче лінії вікон і закривайте всі відкриті ділянки шкіри. Якщо ж вам пощастило у цей час бути в укритті, простежте, щоб усі двері були щільно зачинені, адже це суттєво вбереже вас від радіоактивного пилу. Подбайте заздалегідь, щоб у сховищі була питна вода та їжа. Це дасть змогу вам більше часу провести в підвалі, а відповідно збільшити шанси на виживання, адже доза радіації в зоні ураження протягом кількох днів зменшиться у десятки й сотні разів. 

На випадок евакуації підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання.

Щодо йодопрофілактики, то тут будьте обережні, бо можете собі нашкодити. Одноразово прийняти після їжі калій йодид потрібно тільки у підтвердженому випадку викиду радіації: дітям до 1 місяця – 16 мг; дітям від 1 місяця до 3 років – 32 мг; дітям від 3 до 12 років – 62,5 мг; підліткам від 13 до 18 років, дорослим до 40 років, вагітним та матерям, які годують груддю, – 125 мг. Старшим людям це взагалі зазвичай не потрібно. 

Врешті, дуже сподіваюся, що ці поради нікому ніколи не знадобляться, а путіну після трибуналу навіть дозволять узяти із собою в тюрму одну «стратегічну» валізку.

Останні новини: 

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel