Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Хто з калиною знається, той в здоров’ї купається: суперові рецепти

Волинь-нова

Хто з калиною знається, той в здоров’ї купається: суперові рецепти

Ця рослина – багатюща скарбниця вітамінів, здатна захистити організм від хвороб і передчасного старіння, допомогти впоратися із застудою, налагодити сон, здолати набряки і проблеми зі шкірою... Її червоні ягоди зазвичай збирають після перших приморозків

Сироп

Інгредієнти: 2 кг калини, 1 кг цукру.

Приготування. Свіжі ягоди очистіть від плодоніжок, помийте й дайте обтекти на друшляку. За допомогою блендера перебийте на пюре або пропустіть кілька разів через м’ясорубку з дрібною решіткою. Отриману масу процідіть через сито, влийте в каструлю, поставте на вогонь, додайте цукор і доведіть до кипіння (але не кип’ятіть), розлийте в чисту скляну тару і зберігайте у темному прохолодному місці. Калиновий сироп часто використовують в якості соусу до різних десертів, наприклад до млинців, оладок, морозива.

Повидло

Інгредієнти: 3 кг калини, 1,5 кг цукру, 600 мл води.

Приготування. Відокремте ягоди від гілочок, добре вимийте, перекладіть у каструлю з нержавійки або сотейник. Залийте водою і поставте на вогонь. Проваріть калину до м’якості. Коли трохи схолоне, перетріть через друшляк або відіжміть через марлю. Влийте цей сік із м’якоттю в каструлю, проваріть 10 хвилин з моменту закипання і зніміть з вогню. Остудіть, а потім повторіть процедуру. Після третього кип’ятіння розкладіть у стерильні банки і герметично закатайте. 

До речі

= Слоїки краще брати невеликого об’єму, не більше 0,7 л – так повидло краще загусне.

= Зберігайте заготовку в холодильнику або в підвалі.

Слоїки краще брати невеликого об’єму, не більше 0,7 л – так повидло краще загусне.

Пастила

Інгредієнти: 300 г калини, 250 г цукру, 2 г лимонної кислоти.

Приготування. Ягоди очистіть від сміття та плодоніжок, промийте й обсушіть. Пропустіть калину через соковижималку, перелийте сік в каструлю, поставте на вогонь і варіть до консистенції густого пюре. Тоді додайте цукор, лимонну кислоту і кип’ятіть при постійному помішуванні на повільному вогні приблизно 12–17 хвилин, поки маса стане ще густішою. Лоток сушки застеліть пергаментним папером і розрівняйте калинове пюре силіконовою лопаткою по всій площині тонким шаром. Вмикайте сушку – і приблизно через пів години пастила буде готова. За бажанням її можна згорнути рулетом. Якщо у вас немає спеціальної сушки для фруктів та овочів, можна зробити пастилу в духовці. Для цього на деко з пергаментом розкладіть калинову масу і поставте в духовку на 15–20 хвилин при мінімальній температурі.

До речі

=З тонкого шару пастили можна сформувати оригінальні порційні десерти, які стануть справжньою окрасою святкового столу.

= Для приготування можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди.

Реклама Google

Соус «Пікантна нотка»

Інгредієнти: 500 г калини, 5 ст. л. цукру, 1 ст. л. олії, 1/3 ч. л. меленого чорного перцю, дрібка солі. 

Приготування. Калину перебрати, вимити, відокремити від гілочок, залити крутим окропом і залишити на 5–7 хвилин – ягоди стануть м’якшими. Потому зцідити воду, а калину протерти через сито. Отримане пюре влити в сотейник, додати сіль, цукор, спеції і варити з моменту закипання на повільному вогні 7–10 хвилин. Не зайве скуштувати соус і підкоригувати спеції за власним смаком. Гарячим розлити в чисті слоїки. Для тривалого зберігання заготовку краще стерилізувати 5–7 хвилин.

До речі

Щоб позбутися притаманної калині гіркоти, можна покласти ягоди в морозильну камеру на годину-півтори, а потім приготувати з них соус.

Щоб позбутися притаманної калині гіркоти, можна покласти ягоди в морозильну камеру на годину-півтори, а потім приготувати з них соус.

Калинівка на меду

Інгредієнти: 200 мл свіжовичавленого калинового соку, 150–200 мл натурального меду, 1 л горілки, 200 мл води.

Приготування. Усі компоненти ретельно перемішати, дати настоятися протягом 4–5 годин, після чого розлити у пляшки з темного скла і закупорити. Настоянка добре допомагає при переохолодженні й застуді, відновлює працездатність при занепаді сил. Такий напій згодиться і для святкового застілля, і для лікування.

Компот

Інгредієнти: 1 кг калини, 2 л води, 2–3 ст. л. меду.

Приготування. Ягоди промийте, очистіть від плодоніжок. Закип’ятіть воду, всипте калину. Щоб узвар мав більш насичений смак і колір, можна розім’яти ягоди товкачиком або виделкою. Доведіть до кипіння. Додайте мед за смаком. Готовий напій процідіть, розлийте у скляний посуд. Подавайте охолодженим або теплим. 

Читайте також на volyn.com.ua: ««Ікра заморська?  Ні, домашня!»​».

Telegram Channel