Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
«Ікра заморська?  Ні, домашня!»

Повірте, смакуватиме не гірше, ніж у ресторані!

Фото із сайту glavcom.ua.

«Ікра заморська?  Ні, домашня!»

Кабачкова, баклажанна, гарбузова, томатна, бурякова, морквяна, цибулева... Страва з ніжною консистенцією та пікантним смаком є однією з улюблених для багатьох людей. Її можна подавати на стіл одразу як холодну або гарячу закуску, як гарнір до м’яса чи риби, а також вона смакуватиме і взимку як намазка на хліб або перекус на роботі. Тож, поки вересень щедрий на різноманітні овочі, до справи, господині! 

Баклажанна

Інгредієнти: 2 кг баклажанів, 1,5 кг помідорів, 0,5 кг моркви, 300 г болгарського перцю, 0,5 кг цибулі, 50 г часнику, 1 ч. л. паприки, 1/3 червоного гострого перцю, 200 мл олії, 1,5 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. оцту.

Приготування. Баклажани помити, позрізати хвостики і плями й покраяти кубиками. В каструлі розчинити 1–2 ст. л. солі у 3 літрах холодної води і вимочити у цьому розчині порізані синенькі упродовж 30–40 хвилин. Тим часом цибулю покраяти дрібними кубиками і підсмажити в чавунку на олії. Моркву, помідори, болгарський і гострий перець (його кількість можна регулювати на свій смак) пропустити через м’ясорубку і почергово додавати в чавунок до цибулі, хай тушкуються на слабкому вогні. Баклажани відтиснути, також перекрутити через м’ясорубку, вкинути до решти овочів і варити близько години, час від часу помішуючи, щоб не пригоріло. Тоді додати сіль, цукор, паприку, оцет, решту олії і готувати ще 15–20 хвилин при постійному помішуванні. Далі розкласти ікру в підготовлені слоїки, накрити кришками і стерилізувати 15 хвилин, після чого закатати й укутати до повного охолодження. Із зазначеної кількості продуктів виходить 8 півлітрових баночок.

Морквяна

Інгредієнти: 3 великі морквини, 2 цибулини, 1 солодкий перець, 8 ст. л. олії, 3 ст. л. томатної пасти, 1,5 ст. л. концентрованого лимонного соку, 1 ст. л. подрібненої зелені петрушки, 2 ст. л. сметани, сіль та чорний мелений перець – до смаку.

Приготування. Морква містить дуже корисний каротин, який підвищує імунітет і захищає імунну систему. Але не всі люблять їсти цей корисний овоч сирим. А от ікрою із задоволенням поласують і дорослі, й діти. 
Почищену й промиту моркву натріть на крупній тертці. Перець і цибулю почистіть, помийте і наріжте овочі середніми кубиками приблизно 1х1 см. Зелень петрушки дрібно посічіть. Нарізані інгредієнти складіть в окремі ємності. На сковороду влийте трохи олії і злегка обсмажте в ній моркву близько 4 хвилин. Перекладіть її в чашу блендера, а в пательню знову влийте олії та спасеруйте цибулю до золотистої скоринки приблизно 2–3 хвилини, додайте смажену цибулю до моркви, а в сковороді на олії обсмажте перець протягом 1–2 хвилин, покладіть його в чашу блендера до всіх овочів, додайте нашатковану зелень петрушки. Збийте овочі до кашоподібної консистенції, потім перекладіть їх у сотейник, додайте томатну пасту, сметану, сіль, перець та лимонний сік і тушкуйте на середньому вогні 5–7 хвилин, інтенсивно перемішуючи дерев’яною лопаткою, щоб не підгоріло. Потому зменшіть полум’я до мінімуму, прикрийте сотейник кришкою так, щоб залишалася щілина для випаровування зайвої вологи і готуйте ікру ще 4–5 хвилин до повного випаровування рідини. Після охолодження до кімнатної температури перекладіть ікру в глибоку салатницю або піалу, прикрасьте зеленню петрушки і кропу. Вона відмінно поєднується з будь-якими гарячими стравами, супами, часто її подають у вигляді пасти до відварених макаронних виробів або круп, намазки на бутерброди.

Гарбузова

Інгредієнти: 1 кг гарбуза, 1 цибулина, 2 великі морквини, 3–4 зубчики часнику, 150 г зелені кропу, 1 ст. л. концентрованого соку лимона, 1 ст. л. томатної пасти, 1 скл. олії, 1 ст. л. цукру, сіль та перець – до смаку.

Приготування. Тверду частину гарбуза і моркву потріть на крупній тертці. Часник і цибулю покрайте маленькими кубиками. Зелень кропу промийте, струсіть воду і дрібно посічіть. Розігрійте глибоку пательню з олією, всипте в неї цибулю й підсмажте до прозорості і легкої золотистої скоринки. Додайте моркву і готуйте їх разом протягом 7–10 хвилин, помішуючи. Коли морква стане м’якою, але не засмаженою до рум’яності, висипте в сковорідку натертий гарбуз, влийте решту олії, додайте томатну пасту і тушкуйте 20 хвилин, інтенсивно перемішуючи, щоб овочі не пригоріли. Наприкінці всипте нашатковану зелень і подрібнений часник. Готова маса повинна бути м’якої консистенції. Дайте їй трохи охолонути, заправте лимонним соком, цукром, сіллю і чорним перцем. Перемішайте і подрібніть блендером до кашоподібного стану. Готову страву викладіть у глибоку салатницю або піалу. Ікру з гарбуза подають і теплою, і холодною, посипавши зеленню петрушки, кропу, кінзи, зеленої цибулі. На смак вона схожа на кабачкову, її частіше готують у зимовий період, адже гарбуз краще зберігається.
 

До речі

• Якщо хочете, щоб ікра була гострішою, додайте 1 маленький перець чилі.
• Улюблені спеції і трави, які підходять для овочевих страв, здатні змінювати смак ікри. Це можуть бути коріандр, гвоздика, паприка, базилік, кінза, м’ята. 

Читайте також: «У Луцьку під просілою бруківкою виявили фрагмент 500-річної будівлі».

Реклама Google

Telegram Channel