Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Луцьку під просілою бруківкою виявили фрагмент 500-річної будівлі

У розвідковому шурфі на Замковій площі виявлено кут фундаменту мурованої споруди.

Фото із сторінки Віктора Баюка у Facebook.

У Луцьку під просілою бруківкою виявили фрагмент 500-річної будівлі

Після необхідної фіксації та наукового опрацювання знахідку замостять бруківкою

 

Про це повідомив археолог та історик  Віктор Баюк: «Розвідкові археологічні дослідження Замкової площі у Луцьку.

 

 За дорученням Волинської обласної державної адміністрації та після відповідних консультацій із відділом охорони культурної спадщини Луцької міської ради Волинська археологічна експедиція провела протиаварійні розвідкові археологічні дослідження на території Замкової площі міста Луцька. Місце досліджень було зумовлене фактом значних посідань історичної бруківки Замкової площі по лінії Колегіум єзуїтів – Луцький замок, неподалік провалу, що утворився на Замковій площі 12 квітня 2013 року, внаслідок чого було виявлено та попередньо досліджено підземну забудову історичної частини Луцька ХVІІ ст.

 

 У розвідковому шурфі, всього на -0,25 м від рівня бруківки Замкової площі виявлено кут фундаменту мурованої споруди, складеної із цегли-пальчатки та великоформатної цегли, яка датується в межах ХV-ХVІІ ст. Об’єкт пошкоджений, мурування історичної споруди вдавлене внаслідок руху площею великогабаритного транспорту.

Вочевидь, виявлена споруда належить до багатих шляхетських будинків які, згідно люстрацій розміщувалися у цій частині Луцького Окольного замку.

 

 Вочевидь, виявлена споруда належить до багатих шляхетських будинків які, згідно люстрацій розміщувалися у цій частині Луцького Окольного замку.

Після необхідної фіксації та наукового опрацювання фрагмент середньовічної забудови буде законсервовано та засипано, мощення бруківкою на місці робіт буде відновлено.

 

 На доданих зображеннях місця руйнації історичної бруківки площі, панорама досліджень, виявлений археологічно-архітектурний об’єкт а також реконструкція планування території Луцького Окольного замку, виконана Б.Т.Сайчуком на основі матеріалів люстрацій».

Реклама Google

Telegram Channel