Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
СБУ побачило у переходах громад до ПЦУ… «загрозу для  нацбезпеки»

І через пів року війни ця карикатура актуальна.

Фото із сайту l-ua.tv.

СБУ побачило у переходах громад до ПЦУ… «загрозу для  нацбезпеки»

Як не дивно, але навіть після повномасштабного вторгнення у вітчизняній спецслужбі бояться, що росіяни якось можуть використати процес переходу громад  до  української церкви на свою користь

Скандал розгорівся після того, як видання «Лівий берег» оприлюднило лист заступника начальника Головного управління СБУ у Києві та Київській області Юрія Палагнюка на адресу Дарницької райдержадміністрації. У документі високопоставлений керівник пише, що вбачає у переходах громад від упц московського патріархату до ПЦУ «загрози для національної безпеки». Лист містив нагадування про заборону масових зборів на час воєнного стану та прохання провести роз’яснювальну роботу серед громадськості щодо недопущення участі у зборах релігійних громад керівників територіальних громад чи представників місцевої влади. Це, зазначається у листі, «може бути використане представниками упц  для оскарження дій у суді», а спецслужбами рф — ​«для звинувачень в утисках упц, розпалювання міжконфесійної ворожнечі і використання протестного потенціалу для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі».

Ці листи направлені з його власної ініціативи і жодним чином не є позицією Служби безпеки.

Словом, перевернув усе з ніг на голову. Бо виходить, що національній безпеці України насправді загрожує не російська православна церква з кірілом на чолі і її філія упц (мп), а є небезпека від громад, які хочуть перейти до канонічної Православної церкви України!

До честі вищого керівництва Служби безпеки України, там швидко відреагували на незрозумілі ініціативи свого співробітника з київського управління. Тимчасово виконувач обов’язків голови СБУ Василь Малюк відсторонив Юрія Палагнюка. У Службі безпеки зазначили: «Ці листи направлені з його власної ініціативи і жодним чином не є позицією Служби». 

Василь УЛІЦЬКИЙ

Читайте також: «На Горохівщині під час похорону Героя священника обурили радянські символи над постаментом (Відео)».

Реклама Google

Telegram Channel