Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
«Під цим знаком переможеш!»

Cучасні українські козаки перейняли цей символ із часів Запорізької Січі.

Фотоколаж із сайту ukr.net.

«Під цим знаком переможеш!»

Емблемою сучасного українського війська є хрест. Нещодавно наші Збройні сили почали використовувати цей знак також і в якості маркування військової техніки, зокрема в ході успішного контрнаступу на Харківщині

На відміну від безглуздої російської свастики у формі літер Z та V, хрест має глибокі історичні корені та символізм. Як нагадує український історик та молодший лейтенант Збройних сил Олександр Алфьоров, рівносторонній хрест, який ще має назву «катакомбний», або «знамення перемоги» (!) з’явився за часів імператора Римської імперії Костянтина Великого (306–337 рр. н. е.). За легендою, тоді ще язичнику Костянтину в 312 році перед битвою з Максенцієм, правителем Італії, прийшло видіння Христа: «Під цим знаком переможеш!». Тоді він звелів своїм воїнам нанести зображення рівностороннього хреста на щити, і здобув перемогу. Саме цей імператор видав документ, який дозволив вільне сповідування християнства, і переніс столицю держави у Константинополь.
Хрест, під яким перемагав Костянтин Великий, є центральною частиною емблеми і сучасних Збройних сил України, а також Міністерства оборони України, Генерального штабу та окремих видів війська. Емблема ЗСУ являє собою прямий рівносторонній хрест із розбіжними сторонами малинового кольору, в центрі якого у круглому медальйоні синього кольору вміщено зображення Знака княжої держави Володимира Великого — ​Тризуб. Ця емблема є і на малиновому прапорі нашого війська. Тому, напевне, наші воїни й почали маркувати свою техніку знаком, схожим на цю 
емблему.

І першим, хто отримав цей Хрест з рук Президента України, став генерал Валерій Залужний, Головнокомандувач Збройних сил України.

Це, до речі, не є чимось новим для українських вояків, адже білий хрест — ​один із символів, які найчастіше зображували на козацьких прапорах та гербах, зокрема на гербі засновника Запорізької Січі Дмитра Байди-Вишневецького та на прапорі Богдана Хмельницького.
Як відомо, учасників першого зимового походу Армії УНР 1919–1920 років нагороджували Орденом Залізного Хреста. Ця традиція отримала продовження і у наші дні: 6 травня 2022-го, коли відзначають День піхоти, в Україні з’явилася нова бойова відзнака — ​«Хрест бойових заслуг». Вона передбачена як для громадян України, так і для іноземців. Нагорода присуджується за «видатну особисту хоробрість та відвагу або видатний геройський вчинок під час виконання бойового завдання в умовах небезпеки для життя та безпосереднього зіткнення із супротивником», або ж за досягнення видатних успіхів в управлінні військами під час бойових дій.
І першим, хто отримав цей Хрест з рук Президента України, став генерал Валерій Залужний, Головнокомандувач Збройних сил України. «За відвагу, за мудрість, за організацію ефективної відсічі російському вторгненню», — ​сказав Володимир Зеленський, оголосивши про нагороду. 

Василь КІТ

Читайте також: «У багатьох містах росії – антивоєнні протести, сотні затриманих (Відео)».

Реклама Google

Telegram Channel