Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Цього року на Волині не реєстрували випадків кору, але лікарі очікують спалаху захворюваності

Медики закликають вакцинуватись.

Фото Укрінформ.

Цього року на Волині не реєстрували випадків кору, але лікарі очікують спалаху захворюваності

Війна в Україні створює сприятливі умови для поширення інфекційних захворювань, зокрема, кору. Цьому сприяють скупчення людей в укриттях, обмежений доступ до отримання медичних послуг, в тому числі, до вакцинації

Кір — одне з найзаразніших захворювань, відомих у світі. Вірус кору швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом:  під час чхання, кашлю або розмови хворого. Цей вірус залишається активним у повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Хвороба небезпечна для всіх невакцинованих людей, особливо для дітей. Підлітки та дорослі, які в дитячому віці не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей до року кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах був зафіксований 2017–2019-го, на Волині – 2018   – 2019. Тоді на кір перехворіло більше двох тисяч людей на рік.  

Наразі на Волині вакцина від кору є в достатній кількості.

Цього року, два попередні, а також 2015 — 2016-го випадків кору в нашій області не реєстрували. Згідно з епідпрогнозом та враховуючи періодичність, у 2022-2024 роках є ризик спалаху захворюваності на кір.

Головна причина цього — недостатнє охоплення дитячого населення щепленнями. Попри те, що перед пандемією COVID-19 рівень вакцинації в Україні зростав, під час пандемії він знизився.

В Україні вакцинація від кору передбачена Національним календарем щеплень і її можна зробити безоплатно. Для цього використовують комплексну вакцину від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна і ефективна. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини (у 12 місяців і 6 років життя).

Наразі на Волині вакцина від кору є в достатній кількості. Вона є у тих закладах охорони здоров’я, котрі надають послуги з вакцинації. Про наявність вакцини можна дізнатися у свого сімейного лікаря.

Якщо з якихось причин ваша дитина не отримала щеплення відповідно до календаря, зробіть його якнайшвидше.

ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ».

Реклама Google

Джерело: ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ».
Telegram Channel