Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Не тільки для борщу: підбірка найкращих рецептів страв з бурячком

Така страва може стати окрасою святкового столу.

Фото із сайту google.com

Не тільки для борщу: підбірка найкращих рецептів страв з бурячком

Скуштуйте! Цю традиційну українську страву зварить кожна господиня. А на які ще наїдки згодиться такий корисний і доступний овоч? Пропонуємо вам добірку рецептів, де базовим складником є буряк, а завдяки додаванню до нього інших продуктів можна створити різноманітні й оригінальні вітамінні закуски. Декотрі з них не соромно подати  і на святковий стіл

...з чорносливом і волоськими горіхами

Чудовий салат, що підійде і для святкового столу, і на будень

Інгредієнти: 250 г варених буряків, 2 солодкі яблука, 100 г чорносливу, 50 г очищених волоських горіхів, 1 ст. л. соку грейпфрута.

Приготування. Замочити в теплій воді чорнослив. Зварити буряк до готовності або запекти у фользі, почистити і порізати його кубиками. Помиті й почищені яблука покраяти кубиками. Зцідити чорнослив, подрібнити його тонкими скибочками. Всі інгредієнти зсипати в салатник, акуратно перемішати і полити соком грейпфрута. Волоські горіхи обсмажити на сухій сковороді, дрібно посікти ножем, викласти на салат зверху.

Попередньо відварений буряк очистити, натерти на грубій тертці, яблука так само, цибулю дрібно нарізати.

Буряково-яблучний

Ця овочева страва містить дуже мало калорій, багата клітковиною і корисними речовинами 

Інгредієнти: 300 г сирого буряка, 1 велике яблуко, 1 ст. л. свіжовичавленого соку лайма або лимона, кілька стебел кучерявої петрушки, сіль до смаку.

Приготування. Коренеплід і яблука помити, почистити, натерти на тертці. Присолити, перемішати інгредієнти, полити салат соком лайма чи лимона, прикрасити петрушкою. За бажанням можна заправити столовою ложкою олії, сметани або грецького йогурту.

Рисовий салат із буряком та тунцем

Рецепт стане справжньою знахідкою для тих, хто стежить за фігурою, адже салат зовсім не калорійний, але при цьому смачний і ситний

Інгредієнти: 150 г рису, 1 варений буряк, 1 банка тунця у власному соку (160 г), 2 червоні цибулини, для заправки – 3 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. бальзамічного оцту, сіль і перець – до смаку.

Приготування. Відваріть та охолодіть рис. Покрайте буряк кубиками. Дрібно наріжте червону цибулю. Злийте з тунця рідину і розімніть його виделкою. У мисці зсипте всі інгредієнти. Окремо приготуйте заправку, полийте нею салат і добре все перемішайте. До подачі на стіл зберігайте в холодильнику.

Салат під часниковим соусом

Проста страва на будень із пікантними нотками

Інгредієнти: 2–3 варені буряки середньої величини, 2 яблука, 1 велика цибулина салатна, 3 зубки часнику, 100 г сметани, майонезу або йогурту, сіль, перець – за смаком.

Приготування. Готуємо соус: подрібнити часник, додати сметану або йогурт та спеції за смаком. Все ретельно перемішати. Попередньо відварений буряк очистити, натерти на грубій тертці, яблука так само, цибулю дрібно нарізати. Всі інгредієнти змішати, заправити часниковим соусом та дати настоятися 10–15 хвилин.

Салати з буряком корисні і дорослим, і дітям, а особливо рекомендовані літнім людям.
Салати з буряком корисні і дорослим, і дітям, а особливо рекомендовані літнім людям.

Цікаво знати

 

 • Буряк як продукт харчування відомий з давніх-давен, але у Стародавньому Вавилоні та країнах Середземномор'я його коренеплоди використовували як ліки, а листя – як їжу.
•Чи не вперше згадується про цей овоч у III–IV ст. до н. е. Давньогрецький філософ Теофраст, наступник Арістотеля, описує м'ясистий і товстий корінь, солодкий і приємний на смак. Гіппократ вважав коренеплід хорошим засобом від недокрів'я, хвороб травлення, лімфатичної системи та лихоманки.
• Щоб буряк не втратив кольору, у воду для варіння треба додати 1 ст. л. соку свіжого лимона, або 1 ч. л. цукру, або 1 ч. л. оцту.
• Щоб червоний варений коренеплід не забарвлював інші компоненти салату, збризніть уже нарізаний буряк олією і перемішайте. Жир обволікає шматочки овоча, утримуючи сік всередині. В результаті ваш вінегрет вдасться красивим і барвистим.
•Зберігати зварений буряк можна до 3 днів у загальному відділі холодильника, а в морозильній камері – до 6 місяців!
•Надзвичайно корисно споживати цей овоч у період виношування дитини, адже він є джерелом фолієвої кислоти, яка запобігає деяким вродженим вадам.
•Буряковий сік вважається одним із найцінніших. Він очищає організм від шкідливих речовин і токсинів. А в поєднанні з морквяним покращує пам’ять і роботу кровоносних судин, а також рятує від безсоння.
•Хоч нам більш відомі червоні різновиди цього коренеплода, у світі є величезне розмаїття сортів, відмінних один від одного за кольором, формою, смаком, вмістом корисних речовин. Окрім червоного, є яскраво-білий, золотисто-жовтий, рожевий, смугастий буряк. 
•Буряк має дуже стійке забарвлення, він на відміну від яблук чи малини не втрачає свого кольору при випіканні чи варінні. У XVI столітті його сік використовували як натуральний червоний барвник, яким фарбували тканину і навіть надавали відтінку волоссю. 

Зберігати варений буряк можна до 3 днів у загальному відділі холодильника, а в морозильній камері – до 6 місяців!
Зберігати варений буряк можна до 3 днів у загальному відділі холодильника, а в морозильній камері – до 6 місяців!

 «Трояндовий букет»

Такою стравою можна справді здивувати гостей – розкішно і смачно!

Інгредієнти: 2 буряки, 4 варені яйця, 200 г вареної моркви, 500 г вареного курячого філе, 500 г шампіньйонів (або маринованих опеньків), 300 г твердого сиру, 200 г волоських горіхів, 1 зубчик часнику, майонез, сіль, перець.

Приготування. Дрібно нарізати варену моркву і курятину. Обсмажити окремо печериці й цибулю. Яйца та сир покраяти кубиками, горіхи підсусити і натерти на тертці або потовкти качалкою. Перемішати всі інгредієнти і заправити майонезом.
Для оздоблення змішати натерті на дрібну тертку варений бурячок і 2 зубочки часнику, заправити 2–3 столовими ложками майонезу і намастити цією сумішшю 2 завчасу приготовлені млинці, згорнути їх, нарізати невеликими шматочками (завтовшки приблизно 1,5 см). Викласти отримані «трояндочки» по всій площі салату, прикрасити зеленню.

«Пікантний»

Ситна і легка закуска прекрасно урізноманітнить повсякденне меню

Інгредієнти: 250 г запеченого в духовці або вареного буряка, 1 кисло-солодке яблуко, 30 г твердого або м'якого сиру (на вибір), 5–7 оливок без кісточок, 2–3 ст. л. нежирного майонезу, зубчик часнику.

Приготування. Буряк (зварений чи запечений) почистити, порізати невеликими брусочками. Яблука почистити, видалити насіння, покраяти тонкою соломкою. Твердий сир натерти на дрібній тертці, м'який сир — на крупній. Часник пропустити через прес або розтерти у ступці. Оливки порізати кільцями. Всі інгредієнти перемішати, додавши за смаком трохи солі. Часник змішати з майонезом, заправити салат. Зверху прикрасити оливками.

...з яблуком і курагою

Це справжній порятунок для «лінивого кишечника», сподобається і дорослим, і дітям, особливо рекомендується літнім людям. Легко готується, добре засвоюється.

Інгредієнти: 300 г вареного або печеного буряка, 1 кисло-солодке яблуко, 50–70 г кураги, 2 ст. л. нежирного йогурту, 3–5 волоських горіхів, лимон для оздоблення.

Приготування. Замочити в теплій воді курагу. Коренеплід зварити до готовності, очистити, порізати соломкою. Яблука почистити, видалити серцевину і покраяти соломкою. Курагу зцідити, обсушити й порізати тонкими скибочками. Всі інгредієнти викласти в салатник, акуратно перемішати, полити йогуртом. Волоські горіхи можна використовувати свіжі або обсмажити на сковорідці без олії кілька хвилин, потім подрібнити і посипати ними салат. Прикрасити долькою лимона.

Овочево-апельсиновий

Вишуканий салат, що сподобається навіть гурманам

Інгредієнти: 4–5 морквин, 2 буряки, 2 апельсини, 4 ст. л. оливкової олії, сіль, перець – за смаком, 1 ст. л. насіння кунжуту, невеликий пучок кінзи.

Приготування. Вимийте і почистіть овочі. Моркву поріжте брусочками, буряк – на невеликі шматки. Відваріть моркву на пару протягом 5 хвилин. Так само проваріть окремо буряк. Завдяки роздільному приготуванню морква не зафарбується в червоний колір. Викладіть овочі на деsко, полийте 2 ст. л. олії і посипте сіллю та перцем. Запікайте при температурі 200°C 30–40 хвилин. Натріть цедру 2-х апельсинів на тертці. М’якоть цитрусів очистіть від білих плівочок і наріжте невеликими шматочками. Протягом кількох хвилин підсушіть насіння кунжуту на розігрітій сковороді, постійно помішуючи. Злегка остудіть запечені овочі, змішайте їх із цедрою та апельсинами, полийте олією і за потреби підсоліть. Перед подачею посипте салат кунжутом і листям кінзи.

...зі смаженою цибулею

Смакуватиме і теплим, і холодним

Інгредієнти: 2 буряки, 2 цибулини, 3–4 ст. л. олії (краще оливкової), 1 ст. л. оцту, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. цукру, сіль, спеції.

Приготування. Натерти сирий буряк на тертці для корейської моркви, додати цукор і залишити настоюватися, щоб буряк пустив сік. Нарізати дрібно цибулю. На дуже маленькому вогні протушкувати буряк у власному соку, на кривши кришкою,  протягом пів години, періодично помішуючи буряк. Цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору (5–7 хвилин). Смажену цибулю змішати з тушкованим буряком, влити соєвий соус і протушкувати ще 3 хвилини. Додати оцет, сіль, спеції. Салат має настоятися хвилин 20.

Бурякові діжечки 

Цікава подача смачної страви зі звичних продуктів

Інгредієнти: 8 невеличких буряків, філе 1 оселедця, 1 червона цибулина, 2 мариновані огірки, 1 кисле яблуко, майонез, зелень, горіхи волоські.

Приготування. Буряки зварити або запекти, охолодити й почистити. За допомогою ложки вийняти серединку, залишивши тонкі стінки. Підготувати начинку: філе оселедця, цибулю, огірки та м’якоть буряка нарізати дрібними кубиками, додати яблуко, натерте на тертку з великими отворами, заправити майонезом. Нафарширувати цією сумішшю бурячки, прикрасити зверху горіхами або зеленню.

«Багрянець осені»

Такий салат – джерело корисних вітамінів і мікроелементів

Інгредієнти: 800 г буряка, 280 г бринзи, 12 г свіжого базиліку, 1 червона цибулина, 20 г горішків (бажано кедрових, але підійдуть й інші, які є), 1 ст. л. зерен граната, 2 зубочки часнику, 1 ст. л. бальзамічного оцту, перець чилі та прованські трави – за смаком.

Приготування. Буряк ретельно вимийте та почистіть. Викладіть у форму для запікання спочатку шкірку від буряка, а зверху — очищений буряк. Скропіть бальзамічним оцтом, посипте прованськими травами, подрібненим часником та перцем чилі. Залийте до половини водою, накрийте кришкою або фольгою та залишіть у духовці на 2 години за температури 140 градусів. Охолоджений буряк наріжте скибочками, викладіть на дно тарілки. Полийте соусом, який залишився після запікання. Зверху викладіть сир, порізану соломкою або півкільцями цибулю, подрібнені горіхи, гранатові зерна та листя базиліку.

...з оселедцем

Святковий, але більш легкий варіант оселедця «під шубою»

Інгредієнти: 200 г печеного буряка, 100–150 г оселедця, 1 варена морквина, 4 перепелині або 2 курячі яйця, 2–3 ст. л. сметана (10–15% жирності), 1 ч. л. порошку гірчиці, зелень, сіль до смаку.

Приготування. Буряк запекти в духовці у рукаві або фользі, моркву зварити до готовності. Овочі почистити, порізати кубиками. Оселедець розробити на філе і дрібно покраяти. Зварені круто яйця розрізати на четвертинки (перепелині) або чималими кубиками (курячі). Сметану змішати з гірчичним порошком, посолити за смаком. Всі підготовлені продукти, крім яєць, зсипати в миску, додати сметанний соус, перемішати. Викласти гіркою на сервірувальну тарілку. Прикрасити страву зверху дрібно посіченою зеленню і половинками перепелиних яєць.

«Ситна вечеря»

Ніжний смак вареного буряка у поєднанні із сиром та яйцями розбавить солодкуватий чорнослив, а часник додасть легкої пікантної нотки

Інгредієнти: 1 варений буряк, 2 варені яйця, 80 г твердого сиру, 8-10 шт. Чорносливу, 1-2 зубчики часнику, 2-3 ст. л. майонезу.

Приготування. Натріть буряк і яйця на крупній тертці, а сир – на дрібній. Наріжте чорнослив тонкими брусочками, подрібніть часник. Додайте до інгредієнтів майонез і ретельно перемішайте, прикрасьте на свій смак.

Бурякові діжечки – цікава подача смачної страви з доступних продуктів.
Бурякові діжечки – цікава подача смачної страви з доступних продуктів.

 Якщо швидкість має значення...

 

Звичайно, коли не поспішаєте, можна скористатися для приготування буряка перевіреним і надійним бабусиним способом – зварити в каструлі на плиті. Та як бути, коли варений коренеплід потрібен негайно? Не хвилюйтеся, можна зарадити і в таких випадках. 
 

•...швидко на плиті

Секрет у тому, що різкий перепад температур прискорює розм’якшення волокон. Отож бурячки середнього розміру кладемо в каструлю, заливаємо окропом і ставимо на сильний вогонь, не накриваючи кришкою. Вода має покривати овочі шаром мінімум 8 см. Через 15 хвилин бурхливого кипіння зливаємо воду і ставимо каструлю з овочами під струмінь дуже холодної води, витримуємо в крижаній воді 5–10 хвилин (щоб вона залишалася крижаною, допоможуть кубики льоду). Готово!
 

Реклама Google

•...у духовці

Розігріваємо духовку, встановлюємо 190 градусів. Буряк ретельно миємо, хвостик і листову розетку не обрізаємо, щоб через зрізи не витікав сік. Щільно загортаємо коренеплід у фольгу і печемо 25–35 хвилин залежно від розміру. Розгортаємо й опускаємо в каструлю з холодною водою. Якщо є час, можна залишити в духовці до повного охолодження.
 

•...у мікрохвильовці

Коренеплід середнього розміру ретельно миємо щіточкою, залишаємо хвостик і листову розетку, але зубочистками робимо глибокі отвори в овочі, щоб порушити цілісність шкірки, інакше він може вибухнути від внутрішнього тиску води в ньому. Загортаємо буряк у поліетиленовий пакет (для збереження чистоти внутрішньої камери печі), кладемо пакет у ємність для мікрохвильовок і готуємо при потужності 800 кВт протягом 10 хвилин. У процесі готування один раз перевертаємо його на інший бік. Якщо мікрохвильовка меншої потужності, а буряк великий – знадобиться більше часу.

Telegram Channel