Курси НБУ $ 39.68 € 42.83
Королева його серця: «Ваша Високосте, моя прабабця була коханкою вашого прапрадіда»

Чарльз міг вибрати майже будь-яку дівчину світу, але все життя кохав Каміллу.

Фото із сайту theguardian.com

Королева його серця: «Ваша Високосте, моя прабабця була коханкою вашого прапрадіда»

Новим королем Великої Британії став  старший син Єлизавети II, автоматично успадкувавши престол після її смерті. Офіційне проголошення Чарльза монархом відбулося 10 вересня у Лондоні. І поруч із ним була його давня любов, королева-консорт Камілла (Камілла Паркер Боулз), з якою він зустрічався ще до того, як познайомився зі своєю першою дружиною Діаною

Принц Чарльз мав стати втіхою і способом побісити зрадливого хлопця

Важко уявити, що колись цю жінку ненавиділа вся країна. Їхні стосунки почалися з помсти і тривали 35 років, перш ніж завершилися весіллям. І вже 17 років вони щасливі разом. Історія англійської монархії славиться яскравими «лавсторі» і гучними скандалами. Роман Чарльза і Камілли – серед найяскравіших...

Камілла Шенд, донька військового офіцера шляхетного роду, закохалася на балу дебютанток. Їй було 17. Йому – 25, і його звали Ендрю Паркер Боулз. Високий, симпатичний військовий, за яким упадали всі жінки. Від юної Камілли Шенд англійське світське товариство, а точніше його жіноча половина, було в шоці: «дівка з прокуреним голосом, яка на балу розмовляла про хокей!». Зате чоловікам Камілла подобалася – її жвавість, здорове почуття гумору і темперамент компенсували неідеальність.

«У шлюбі нас буде троє – ми й Камілла. Ніхто з нас не буде щасливий», – сказала напередодні весілля 20-річна Діана Френсіс Спенсер (на фото – ліворуч).
«У шлюбі нас буде троє – ми й Камілла. Ніхто з нас не буде щасливий», – сказала напередодні весілля 20-річна Діана Френсіс Спенсер (на фото – ліворуч).

Камілла й Ендрю швидко зійшлися і почали зустрічатися. Вона його обожнювала, а він спав з усіма її подругами. Вони розходилися, він повертався, присягався в коханні – і все починалося знову. Камілла  в боргу не лишалася. І принц Чарльз, із яким її звела подруга після чергового загулу Ендрю, мав стати втіхою і способом побісити зрадливого хлопця. З сином королеви вони познайомилися в 1970 році на вечірці. Камілла просто підійшла до принца і заявила: «Між іншим, Ваша Високосте, моя прабабця була коханкою Вашого прапрадіда. Тож як щодо нас із Вами?». Відтоді вони стали нерозлучними.

Чарльз закохався одразу. Каміллі було з принцом просто добре. Проте запланованого ефекту вона не досягла. Її Ендрю аніскілечки не сумував. А закрутив роман із принцесою Анною – молодшою сестрою Чарльза. Через два роки принц зробив Каміллі пропозицію. Ось так просто: став на коліно і спитав: «Ти вийдеш за мене?». І Камілла відповіла: «Ні». Жінка розумна і практична, вона розуміла, що Букінгемський палац ніколи не схвалить такого  шлюбу спадкоємця престолу.

Те, що починалося для Камілли як спроба розвіятися, переросло у справжню любов

Королева, дізнавшись про відмову, полегшено зітхнула й відправила сумного Чарльза, щоб розвіявся після невдалого сватання, у морський похід. Ендрю Паркер Боулз теж не породичався з королівською родиною – принцеса

І королева Єлизавета ІІ здалася: дозволила синові одружитися з коханою жінкою.
І королева Єлизавета ІІ здалася: дозволила синові одружитися з коханою жінкою.

 Анна зустріла іншого. Цей розрив трохи протверезив гультіпаку, він помирився з Каміллою освідчився їй. Якось вранці в газеті «Таймс» принц Чарльз побачив замітку про заручини Камілли Шенд та Ендрю Паркера Боулза. З моменту їхньої останньої зустрічі з Каміллою минуло п’ять місяців. Чарльз був засмучений, але перешкоджати весіллю Камілли не став.
Усі учасники драми сподівалися на зміни. Але насправді все залишилося по-старому. Камілла жила в заміському будинку, народила сина та дочку. Чарльз так само дзвонив їй, і вони довго спілкувалися. Він навіть став хрещеним сина колишньої коханки. А Ендрю так само відчайдушно гуляв. Будні він проводив у Лондоні і жив в орендованій квартирі, яку ділив із приятелем. Дівчата ходили туди табунами. Зрештою подружжя домовилося: їхній шлюб буде «вільним» і кожен може використати особистий час, як йому заманеться. Побачення Чарльза та Камілли відновилися. Те, що починалося для Камілли як спроба розвіятися, переросло у справжнє кохання.

Незабаром батьки та уряд стали відверто тиснути на Чарльза. Йому йшов 30-й рік, і монарший статус зобов’язував його одружитися, завести спадкоємців. Камілла прийняла бік двору. Саме вона наполягла, щоб Чарльз придивився до Діани Спенсер. Той зробив усе, як хотіла Камілла. За майже десять років, що вони провели разом, принц звик покладатися на її думку.

Вони попрощалися за день до... його весілля

Весілля леді Діати Спенсер та принца Чарльза відбулося 29 липня 1981 року. Наречена світилася непідробним захопленням. Наречений же, здавалося, був чимось спантеличений. За день до призначеної церемонії Чарльз і Камілла попрощалися: вона сказала, що, як і раніше, любить його, а він – що не зможе без неї прожити й дня. Проте вони розлучилися. І Камілла, чиє ім’я Діана власноруч викреслила зі списку запрошених, спостерігала церемонію у родинному колі по телевізору. Чарльз зателефонував їй на п’ятий день весільної подорожі. Він казав, що Діана холодна, як мармур. Просив не залишати його. Камілла ж у відповідь попросила бути розсудливим і приділяти більше часу молодій дружині. Він чесно робив усе, щоб їхній шлюб з Діаною «запрацював»: намагався бути з дружиною лагідним та уважним, не звертав уваги на регулярні перепади її настрою та не зустрічався з Каміллою.

Незабаром королівське сімейство раз у раз стали трусити скандали, і людям знадобився цап-відбувайло. Ним і стала Камілла.  

У принца та принцеси Уельських народилися діти, Вільям та Гаррі. Діана зосередилася на них, і стосунки з чоловіком остаточно розладналися. 1986-го, коли молодшому принцу Гаррі було два роки, напруга досягла піку. Камілла і Чарльз знову почали зустрічатися, знаходячи одне в одному втіху від нещасних шлюбів. Зраду при дворі, як шило в мішку, не приховаєш. Незабаром королівське сімейство раз у раз стали трусити скандали, і людям знадобився цап-відбувайло. Ним і стала Камілла.  Вона тепер не могла навіть з’являтися на вулиці – «пристойні» домогосподарки кидалися в неї булочками та лаяли на всі заставки. Газети, не соромлячись, називали «ротвейлером у спідниці». А кадри із нею заборонили на телебаченні.

Але серцю не накажеш…

Шлюб Діани і Чарльза все ж таки йшов до краху. Принцеса і сама була не свята – їй теж хотілося кохання і в неї були коханці. І вони з чоловіком давно фактично роз’їхалися. Та діставалося «розлучниці» Каміллі. У 1996 році принц і принцеса Уельська розлучилися. Незабаром Діани не стало. Діти росли, мінялися часи. А Камілла і Чарльз, як і раніше, любили одне одного. І королева здалася – дозволила синові одружитися з коханою жінкою. Тим більше що Камілла швидко порозумілася з принцами Вільямом і Гаррі.
Друге весілля Чарльза відбулося 9 квітня 2005 року. Це був непростий день для 57-літньої Камілли Паркер Боулз. З одного боку, після 35 років стосунків вона нарешті виходила заміж за принца Чарльза. З іншого, її не покидало хвилювання: а раптом натовп, який неодмінно збереться довкола Віндзорського замку, її засвище? На той час із дня смерті принцеси Діани минуло понад вісім років, але більшість британців все одно сприймала Каміллу як сумнівний вибір – «коханку», котра якоюсь мірою була винувата в  розлученні Чарльза. 

… З часу весілля принца Уельського і Камілли минуло сімнадцять літ. Сьогодні, дивлячись на подружжя, багато хто дійшов висновку, що вони  насолоджуються феноменальним взаєморозумінням і ставляться одне до одного зі зворушливою ніжністю.
Джерело: karavan.ua

Марина ЛУГОВА

Telegram Channel