Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«Вареничків наварю, милий мій, миленький...» (Найсмачніші рецепти)

Вареники – хваленики: усі їх хвалять, але не всі варять.

Фотоколаж із сайту 1000.menu.

«Вареничків наварю, милий мій, миленький...» (Найсмачніші рецепти)

Це одна з найулюбленіших багатьма поколіннями українців страв, наша візитна картка у світі. Вареники з м'ясом, картоплею, грибами, капустою є відмінним варіантом ситної другої страви, а не менш популярні вареники із солодким сиром, маком, калиною, вишнями, чорницями, яблуками, подрібненими сухофруктами успішно заміняють у національній кухні десерти. Різноманітні і приправи: до вареників із сиром чи лівером – рум’яні шкварки, з чорницями чи вишнями – мед, з капустою чи картоплею – смажена цибуля... І, як годиться, – сметана, бо «вареники у сметані» – це класика

Вареники з картоплею і шинкою

Інгредієнти: для тіста – 1 яйце, 1 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 200 мл холодної води, 0,5 кг борошна; для начинки – 5–6 картоплин, 120–140 г шинки, 100 г масла, 1 скл. густої жирної сметани, 1 крем-сирок (100 г), сіль, перець.

Приготування. У мисці збити яйце із сіллю та цукром, додати воду, розмішати. Всипати просіяне борошно, замісити тісто і поставити його на годину в холодильник. З картоплі зварити пюре. Шинку дрібно нарізати й обсмажити, постійно помішуючи. Якщо вона нежирна, додати масла. Змішати з пюре й остудити. Вийняти тісто з холодильника, поліпити вареники і зварити в підсоленій воді. На середньому вогні підігріти сметану, додати крем-сирок, посолити, поперчити і гріти, помішуючи. Коли стане рідким, полити цим соусом вареники.

З картоплею й сиром

Інгредієнти: для тіста – 350 г борошна, 1 яйце, 125 мл води, сіль; для начинки –700 г картоплі, 200 г сиру, 1 цибулина, 80 г смальцю, сметана, сіль, мелений чорний перець.

Приготування. Картоплю ретельно вимити, зварити «в кожушках», обчистити, пропустити через м’ясорубку разом із сиром, додати нарізану кубиками та обсмажену цибулю. Добре перемішати, додати сіль і мелений чорний перець.

Із борошна, солі, яйця і води замісити еластичне тісто, накрити рушничком і залишити на 30–40 хвилин. Із цією начинкою  приготувати вареники, зварити в підсоленій воді, вийняти шумівкою й посмачити. Подавати зі сметаною.

«Зелені»

Інгредієнти: 600 г борошна, 1 скл. молока, 1 яйце, дрібка солі, 0,5 кг вареного м’яса, 1 цибулина, 3–4 зубки часнику, невеликий пучок кропу.

Приготування. Збити яйце з дрібкою солі, влити молоко, всипати дрібно посічену зелень, перемішати, просіяти борошно, замісити туге тісто і залишити на 20–30 хвилин, накривши рушником або харчовою плівкою. 
М’ясо разом із підсмаженою цибулею і часником пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити, додати трішки бульйону. Тісто розкачувати дуже тонко, вирізати склянкою кружечки, начинити їх м’ясним фаршем та скріпити краї, формуючи вареники або пельмені. Варити в підсоленій воді з лавровим листком. Подавати під соусом із розтопленого вершкового масла, подрібненого часнику і меленого перцю або з кетчупом.

З гарбузово-яблучною начинкою

Інгредієнти: для тіста – 1 скл. кефіру, 1 яйце, 2 скл. борошна, по третині ч. л. соди і солі; для начинки – 300 г гарбуза, 4 яблука, 3 ст. л. цукру, 0,5 скл. волоських горіхів, 0,5–1 ч. л. кориці.

Приготування. Гарбуз очистити й запекти в духовці протягом 15–20 хвилин. Тим часом із борошна, яйця, кефіру, соди та солі замісити тісто, накрити рушничком і залишити на деякий час. Охолоджений гарбуз та очищені яблука натерти на крупній тертці, додати подрібнені в ступці волоські горіхи, цукор, корицю, все ретельно перемішати. Одразу ж начиняти вареники, щоб яблука не пустили сік. Варити у підсоленому окропі 2–3 хвилини після спливання. Подавати зі сметаною та/або абрикосовим варенням. 

«Ліниві» з картоплею

Інгредієнти: для тіста – 400 г картоплі, 1 скл. борошна, 1 ч. л. солі, 2–3 ст. л. олії; для засмажки – 1 цибулина, 150 г шампіньйонів, 2 ст. л. олії.

Приготування. Картоплю зварити в «мундирах». Остудити, почистити і розім’яти товкачем. Додати сіль, олію, поступово підсипати просіяне борошно і замісити м’яке еластичне тісто. Розділити його на декілька частин, розкачати кожну в «ковбаску», нарізати невеликими шматочками, обкачати кожен у борошні. Для засмажки цибулю і гриби подрібнити ножем і обсмажити на олії до готовності. Зварити вареники в підсоленій воді, вибирати з каструлі шумівкою, щойно спливуть. Перекласти їх у сковорідку з цибулею та грибами й обсмажити протягом кількох хвилин, помішуючи. Засмажку також можна приготувати зі шкварок і цибулі. 

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel