Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Волинський священник із Парагваю: «Статеві стосунки – це пікантна приправа до основної страви...»

«Що Бог з’єднав, того людина нехай не розлучає».

Фото з власного архіву Ігоря-Андреса ВЕРЕТКИ-КАЗМІРЧУКА.

Волинський священник із Парагваю: «Статеві стосунки – це пікантна приправа до основної страви...»

Що каже церква про дошлюбний секс

Апостол Павло писав: «Чи не знаєте, що той, хто пристає  до блудниці, є з нею одним тілом? Бо «будуть, – каже, – двоє одним тілом».  Хто ж пристає до Господа, є одним духом. Утікайте від розпусти! Усякий гріх, що його чинить людина, є поза її тілом; а хто чинить розпусту, грішить супроти власного тіла. Хіба ж не знаєте, що ваше тіло – храм Святого Духа, який живе у вас? Його ви маєте від Бога, тож уже не належите до себе самих. Ви-бо куплені високою ціною! Тож прославляйте Бога у вашому тілі!»  (1 Кор. 6:16–20)

Блуд – це статеве співжиття неодружених людей. Перелюб – зрада подружньої вірності. Освячений та благословенний шлюбний союз дає право подружній парі на статеве співжиття, однак статеві стосунки повинні бути не самоціллю, а одним зі способів вираження любові та поваги до своєї половинки, котра саме в духовній і фізичній єдності стає з нею цілісною одиницею. Саме в законному шлюбі половинок уже не існує. В тому числі ці половинки перетворюються на єдність через вияв тілесної близькості.

«Церква вчить, що стосунки повинні бути в шлюбі, а не до нього. До шлюбу – це блуд, бо якщо чоловік обирає жінку, то вони зобов’язані офіційно узаконити свої стосунки. Тому якщо фізична близькість відбувається до шлюбу, то церква вважає це блудом», – зазначає Митрополит Київський Епіфаній.

Ісус Христос освятив шлюб Своєю присутністю на весіллі в Кані Галілейській. Він також говорив: «Бог сотворив за образом Своїм людину, чоловіком і жінкою створив їх. І сказав: заради цього залишить чоловік батька свого і матір і приліпиться до жінки своєї, і будуть двоє одним тілом. Тож вони вже не двоє, а одна плоть. Отже, що Бог з’єднав, того людина нехай не розлучає» (Мф 19, 4–6).

Є багато причин, чому не варто розпочинати статеві стосунки до шлюбу. Але всі причини зводяться до одного: те, що ви отримуєте від них, не варте всього, що втрачаєте. Тимчасове збудження, тимчасова насолода – це те, що отримаєте, але ви втратите: свою цноту, не важливо, чи дівчина, чи хлопець, тому що цнота – це є найкращий подарунок, який ви можете дати своїй другій половинці в першу шлюбну ніч. Після втрати цноти ви нічого не зможете зробити, щоб відновити її. Я маю на увазі цноту, яка дається кожному при народженні. Звісно, є хірургічні втручання, які відновлюють цноту фізично, але ми говоримо про цноту, яка дана кожному природою. Не витрачайте таку дорогоцінність таким бездумним способом.

Наступна небезпека – це захворювання, що передаються статевим шляхом. Ви можете зустрічатися з людиною, але не знати її минулого, не знатимете, зі скількома вона мала стосунки, чи здорова вона. Деякі захворювання, що передаються статевим шляхом, не мають симптомів, тому багато інфікованих пар виявляють через роки, що  вони безплідні або є певні недуги.

Є багато причин, чому не варто розпочинати статеві стосунки до шлюбу. Але всі причини зводяться до одного: те, що ви отримуєте від них, не варте всього, що втрачаєте. 

Також, якщо ви допускаєте статеві стосунки до одруження, можете думати, що знайшли справжнє кохання, хоча насправді це може бути просто збудження від сексуального потягу. Ви одружуєтесь, а потім виявляєте, що одружилися не з тією людиною. Тоді  надто пізно дізнаєтеся, що це не справжнє кохання, а лише сексуальний потяг. Тож треба відкласти будь-який сексуальний контакт до шлюбу, щоб не було розчарування на все життя.

Ми живемо в такий час, коли надається особлива увага сексуальним стосункам перед одруженням: «Що я буду робити, якщо вона чи він не підходить мені в ліжку? Ламати новостворену сім’ю? Розлучатись?». Треба знати і пам’ятати, що сексуальні стосунки Всевишній створив для помноження роду людського, після сотворення Адама і Єви «благословив їх Бог і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтесь, і наповнюйте землю і володійте нею» (Бут. 1, 28). 

Отже,  сексуальні стосунки  не є обов’язковими для розуміння, чи підходить вам та чи інша людина. Також є інші моменти: як розумієте одне одного; як відчуваєте одне одного; яку сім’ю ви хотіли б створити разом; ваші погляди на життя; ваші риси характеру – як позитивні, так і негативні. Відповідь на всі ці питання можна отримати і не словесно, а просто бути уважним на реакції іншої людини, яку вважаєте своєю половинкою, не обов’язково вступати у сексуальні стосунки, щоб зрозуміти, чи підходить вона вам.

Тому подружжя (чоловік і жінка) зобов’язане на все життя берегти взаємну любов і повагу, взаємну відданість і вірність. Добре християнське шлюбне життя є джерелом особистого і суспільного блага. Таїнство шлюбу не обов’язкове для всіх, але особи, які добровільно залишаються неодруженими, зобов’язані проводити чисте, непорочне життя.

Якщо правильно користуватись своєю сексуальністю, то вона приведе до створення міцної сім’ї, в якій будете жити барвисто і щасливо, де статеві стосунки  – це пікантна приправа до основної страви – любові, турботи та поваги.

P.S. Якщо у вас виникли запитання до священнослужителя – надсилайте їх на адресу: takvolyn.gmail.com.

Ігор-Андрес ВЕРЕТКА КАЗМІРЧУК, священник, настоятель храму села Верхівка Луцького району Волинської області, уродженець Парагваю.

Читайте також на volyn.com.ua: «Паша «Мерседес» тепер два місяці проклинатиме з-під домашнього арешту».

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel