Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
«Середземноморський гість  із кучерявою голівкою»: як доглядати за гіацинтами

Вибір за вами: найпершими зацвітають сині, потім білі, рожеві, червоні і бузкові гіацинти, а от жовті та оранжеві – найпізніше.

Фото із сайту oir.mobi.

«Середземноморський гість із кучерявою голівкою»: як доглядати за гіацинтами

Це примхливі рослиниі, тож якщо ви вирішили прикрасити ними свій сад чи клумбу, слід знати, як правильно їх доглядати

Любителю гіацинтів потрібно обов'язково дотримуватися таких правил: 

  • ґрунт має бути нейтральним і складатися в рівних частинах із листяної і дернової землі з додаванням розпушувача. Якщо на ділянці ґрунт кислий, він потребує вапнування, у глинистий доведеться додати пісок;
  • дуже важливий хороший дренаж, тому що гіацинт не переносить перезволоження;
  • освітлення повинне бути яскравим, але надмірність прямих сонячних променів ці квіти переносять погано;
  • ділянка мусить бути захищеною від сильного вітру, тому багато хто садить гіацинти поблизу чагарників і дерев; 
  • не використовуйте в якості добрива свіжу органіку. 

Садять гіацинти у відкритий ґрунт наприкінці вересня – на початку жовтня. При більш ранній висадці вони можуть швидко піти в ріст і загинути під час зимових холодів, а при пізнішій – не встигнути вкоренитися до заморозків. Підготувати ґрунт потрібно завчасно: перекопати на глибину 30–40 см, внести мінеральні добрива (приблизно 70 г суперфосфату, 15 г сірчанокислого магнію, 30 г сірчанокислого калію на м²), 3–4-річний перегній або прілий компост із розрахунку 10–15 кг на м². За необхідності внести також пісок або торф. Якщо ж земля піщана, то слід збільшити у півтора раза кількість магнієвих і калійних добрив. Азотні краще вносити навесні і влітку як підживлення.

Цибулини перебирають, вибраковують м'які, хворі та ушкоджені, пів години витримують у розчині фунгіциду.

Глибина посадки гіацинтів від денця – 15–18 см, відстань між ними – 15 см, а між рядами – 20 см. Дрібніші цибулини і дітки висаджують густіше і не так глибоко. Гіацинт добре росте у відкритому ґрунті, якщо посадити його в «піщану сорочку»: на дно лунки або борозни насипають шар чистого річкового піску завтовшки 3–5 см, злегка вдавлюють у нього цибулину, засипають її піском, а потім уже ґрунтом. Вода тоді не застоюється, отже, зменшується ризик загнивання. Якщо земля суха, полийте ділянку.

Садити гіацинти навесні не рекомендується, оскільки укорінення та зростання листя відбудеться за рахунок живлення від запасів лусок – і нові квітконоси не встигнуть сформуватися. Можна купити вже квітучі рослини в горщиках і пересадити їх у підготовлене місце, заздалегідь додавши туди грубозернистий пісок.

Дуже важливий хороший дренаж, тому що гіацинт не переносить перезволоження.

Як тільки зійде сніг, слід розчистити від листя і гілок ділянку, де зимували гіацинти. Очікуйте перших листочків. Нічого не робіть, щоб не пошкодити цибулин. Єдина умова: в період формування стрілки (після появи перших 2 листків) гіацинти потрібно накрити щільною темною тканиною. Якщо цього не зробити, вони наростять велике і гарне листя, а квітконос буде низьким із малою кількістю бутонів. Після того, як стрілка витягнеться приблизно на 3–5 см, тканину слід прибрати.

Догляд за гіацинтами не складний, але вимоги щодо агротехніки потрібно виконувати неухильно. По-перше, гіацинт – чистьоха, тому боротьба з бур'янами – обов'язкове правило. Крім того, рослина потребує постійного розпушування ґрунту. Якщо хочете полегшити собі роботу і при цьому захистити землю від пересихання, а гіацинт від бур'янів і хвороб – замульчуйте ґрунт після посадки. Що стосується поливу, то він необхідний у посушливу пору: земля має промокнути вглиб на 15–20 см.

Підживлення гіацинтів здійснюється 2–3 рази за період вегетації. Добрива вносяться як сухі, так і у вигляді розчинів, але землю перед рідким підживленням поливають. Сухі добрива розкидають по ґрунту і потім сапкою перемішують їх із землею. Уперше добрива вносять на початку росту (15–20 г суперфосфату і 20–25 г селітри на м²), удруге підживлюють у період бутонізації (15–20 г сірчанокислого калію і 30–35 г суперфосфату), третя підгодівля проводиться, коли завершиться квітування (по 30–35 г суперфосфату і сірчанокислого калію).

Приблизно через 2 місяці після цвітіння, коли у гіацинта засохнуть квітконос і листя, потрібно викопати цибулини (якщо цього не зробити, то наступного року квіти будуть менші). Тижня вистачить, щоб вони підсохли, потім їх потрібно скласти у спеціальні ящики і зберігати за кімнатної температури до кінця вересня, а тоді висаджувати. Аби запобігти різним захворюванням, необхідно щоразу змінювати місце.

Розмноження гіацинтів найкраще проводити цибулинами-дітками. Правда, наростання їх відбувається повільно: щороку матимете 1–3 шт. Якщо вони легко відділяються, їх відсаджують і дорощують, а якщо не відокремлюються, то материнська цибулина висаджується разом із дітками.

За матеріалами floristics.info, goodhouse.com.ua.

Цвітіння гіацинтів триває 16-18 діб.

Цвітіння гіацинтів триває 16-18 діб.

Читайте також: «Понад дві тисячі лучан сьогодні прибирали місто».

Реклама Google

Telegram Channel