Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
«Два кольори мої»: як я розмовляю з дітьми про війну та окупантів

Волинь-нова

«Два кольори мої»: як я розмовляю з дітьми про війну та окупантів

– Що ти вишиваєш тими ногами? – підбадьорюю цим питанням сина, який по-ранковому неспішно плентається в дитсадок. – Як то вишиваю? – він завжди уточнює в очікуванні деталей

Розказую, що його хода нагадує мені вишивання хрестиком, а тоді наспівую славнозвісні рядки про два кольори, які «в душі моїй оба». Син примружується й поправляє, що він вишиває іншими барвами – синьою й жовтою… Це звучить так щемно, що я аж завмираю. І вкотре аналізую, звідки в його думках береться стільки нашого? (Удома навіть стримую його, щоб без особливої потреби «не кидався» такою важливою й дорогою фразою, як «Героям слава!».) Ще один приклад: коли береться малювати, то виходить клітка, в якій сидять путін з лукашенком… Насправді я – не з тих мам, які страшенно тішаться усім, що виявляє дитя. Це стосується і теми патріотизму. Думаю, що як би не кипіло від ненависті до росіян в нашій країні, те кипіння не має займати надто багато місця в душі дітей. 

Як ми з малим працюємо з його емоційним сприйняттям нашої «важкої» теми? Розмовляємо. Впевнена, що він має знати: не всі росіяни та білоруси «невиліковно дурні». Нині в інформаційному просторі є дуже багато повідомлень в чорно-білих кольорах, і хоч не варто розкривати перед дітьми справжні тони й відтінки, та, думаю, шкідливо й пускати все на самоплив. Тут важко давати якісь рецепти спілкування (різні ми й наші діти); багато що у нас будується на інтуїтивному рівні, але важливо, щоб розмови про це зі звіркою цінностей такі були. Бо ж істинний патріотизм – це не лише знання гасел і гімну, а й, як мінімум, орієнтування в історії (держави й родини). Хоч мушу додати, що на подарунок дідусеві ми наготували українських прапорів. Як каже моє дитя, щоб був готовий зустріти Перемогу.

Маєте свої відкриття, як будувати й підтримувати стосунки з дітьми, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Схожі новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel