Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Відкрийте для себе лікувальні властивості кульбаби: використання в народній медицині

А ви довіряєте народній медицині?

Фото із сайту wz.lviv.ua.

Відкрийте для себе лікувальні властивості кульбаби: використання в народній медицині

Корисність цієї рослини відома з давніх-давен. Поки вона цвіте — залишається їстівною від коренів і до квітів. А ось у період дозрівання починає втрачати деякі корисні властивості. Смак має дещо гіркуватий, нагадує цикорій

У зелені кульбаби міститься чимала кількість вітамінів (А, К, С, Е, деякі групи В), а також мінералів, кальцію, заліза, магнію. Її можна споживати в їжу в сирому вигляді або приготовлену. Корінь зазвичай сушать, щоб потім додавати до чаю.

В індійській та китайській культурі корінь цієї рослини традиційно використовують для лікування печінки та шлунка. Навіть сьогодні спеціалісти рекомендують вживати кульбабу лікарську для боротьби з різними недугами, зокрема екземою, печією, діабетом, шлунково-кишковими розладами, раком.

Цілющі властивості цієї рослини вражають:

1. Лікування шкіри. При екземі, вугровому висипу, фурункулах, псоріазі сушений корінь кульбаби подрібнюють та змішують із водою, щоб отримати пасту. Її наносять на уражені ділянки шкіри у вигляді заспокійливої маски. Завдяки легкому протизапальному ефекту проблеми зникають значно швидше.

2. Сечогінний ефект. Зазвичай діуретики застосовують при високому кров’яному тиску, певних захворюваннях печінки і нирок та серцевій недостатності. Вчені вважають, що саме завдяки сечогінним властивостям кульбабу можна використовувати для лікування затримки води в організмі, передменструального здуття і переддіабетичного стану. У 2009 році були проведені дослідження, які показали, що екстракт цієї рослини допомагає збільшити частоту сечовипускання, а не його обсяг.

3. Профілактика раку шкіри. Екстракт кульбаби може блокувати шкідливе ультрафіолетове випромінювання і захищати від сонячних променів, якщо його наносити на шкіру. Це було доведено дослідженнями 2005 року, проведеними в Канаді. Але варто бути обережними, адже у дітей ця рослина може викликати контактний дерматит.

4. Очищення печінки. Кульбабу часто використовують як тонізуючий засіб для очищення печінки. Також вона допомагає  захистити тканини цього органа, коли він піддається стресу чи дії токсичних речовин. Дослідження показали, що у мишей, які зазнали значного токсичного впливу парацетамолу, кульбаба допомогла захистити тканини печінки.

5. Антидіабетичні властивості та контролювання рівня цукру в крові. До складу кульбаби входить інсулін, тому ця рослина підтримує зростання здорових бактерій у шлунково-кишковому тракті, що допомагає в боротьбі з діабетом. Дослідження на тваринах і у пробірках показали, що ці рослини можуть покращувати секрецію інсуліну підшлунковою залозою та одночасне всмоктування глюкози до м’язової тканини. І все завдяки вмісту хлорогенової та цикорієвої кислоти.

6. Зниження рівня холестерину. Деякі біоактивні сполуки, що містяться в кульбабі, можуть впливати на рівень холестерину в крові та знижувати ризик захворювань серця та судин. 

7. Боротьба проти раку. Дехто з учених вважає, що корінь кульбаби може бути чудовим засобом у боротьбі з онкохворобами. 2012 року в Університеті Віндзора (Канада) було проведено дослідження, яке показало, що корінь кульбаби допомагає викликати апоптоз (процес заміни старих клітин новими) у клітинах раку простати та підшлункової залози. Це сповільнює їхнє поширення та зростання. Інші дослідження показали, що кульбаба здатна викликати апоптоз також у разі лейкемії чи меланоми.

8. Зміцнення імунної системи. Екстракт кульбаби має противірусні та антибактеріальні властивості, які допомагають організму краще боротися з різними інфекціями.
При помірному вживанні корінь кульбаби не спричиняє негативних ефектів, хоча у деяких людей можуть виникати певні проблеми: розлад шлунка, печія, подразнення шкіри, діарея. Також з обережністю необхідно споживати  кульбабу, якщо у вас є алергія на хризантеми, амброзію, ромашку, календулу чи інші рослини сімейства складноцвітих. Вона може викликати сльозотечу та висипання. До складу рослини входить латекс і йод, а тому уникайте її, якщо у вас є алергія на ці речовини. Рекомендується уникати споживання кульбаби та будь-яких засобів з нею вагітним жінкам, матерям, які годують грудними молоком, дітям. Якщо ви приймаєте ліки, особливо антибіотики та діуретики, кульбаба може несприятливо з ними взаємодіяти. А тому перед вживанням цієї рослини як лікарського засобу обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Схожі публікації:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Джерело: ТСН
Telegram Channel