Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Волинянин продавав автомобільні колеса і потрапив у «топи» шахрайських схем

Будьте обережні!

Інфографіка із сайту npu.gov.ua.

Волинянин продавав автомобільні колеса і потрапив у «топи» шахрайських схем

Повчальна для всіх історія сталася із жителем села Галичани, що на Горохівщині

Директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України Андрій Поддєрьогін константує: під час повномасштабної війни почастішали прояви кібершахрайства та кіберзлочинності.

 Сума збитків банків, торговців, їхніх клієнтів від незаконних дій кіберзлочинців за 2022-ий рік становила більш як 480 млн грн. Це на 46% більше, ніж довоєнного 2021-го. На 8% зросла кількість шахрайських дій із платіжними картками.

Найпоширенішим нині видом шахрайства є так звана соціальна інженерія – «дзвінки щастя». Зловмисники видають себе за співробітників служби безпеки банку, повідомляють, що у клієнта буде заблоковано рахунки, або що він отримав переказ, або виграв велику суму, а потім просять клієнта надати секретну інформацію: пароль, CVV-код тощо. Не піддавайтеся на такі хитрощі – співробітники банку ніколи не просять клієнта надати пароль та інші секретні дані.

Інші поширені схеми кібершахрайства: продаж неіснуючих товарів, телефонне шахрайство, схеми з орендою житла для переселенців, евакуаційні перевезення громадян із регіонів бойових дій.

Псевдопродавці в Інтернеті пропонують різні товари та послуги на умовах передоплати, а після отримання грошей зникають.

Подібна історія сталася із жителем волинського села Галичани Мар’янівської територіальної громади. Чоловік хотів продати автомобільні колеса й оголошення про це розмістив у соціальних мережах.

Уже невдовзі вони начебто вкрай знадобилися якійсь пані Олені. Щоб начебто перерахувати гроші за товар, молодиця надіслала продавцеві посилання, відкривши яке, він заповнив і графу, яка «просила» всіх цифр і букв з банківської картки.

Результат такої довірливості не забарився: дуже швидко з карти було списано трьома платежами 10183 гривні.

Горохівські правоохоронці вже вкотре застерігають від схожої поспішності продавців і покупців, яким подобається торгуватися в соціальних мережах.

Будьте обережні!
Будьте обережні! Інфографіка із сайту npu.gov.ua.

 Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Читайте також у нас:

= «Батальйон «Монако», батальйон «Закарпаття»»: голова Луцької райради втік з країни і пішов з посади (Відео)»;

= «Переправляв окупантів: на Волині повідомили про підозру директору благодійного фонду»;

= «На Львівщині поліція викрила чоловіка, який вбив сусіда й закопав його на городі».

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel