Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Після опіку борщівником одному з волинян довелося пересаджувати шкіру

Борщівник Сосновського викликає опіки. Особливо небезпечний сік борщівника при попаданні в очі, він може спричинити сліпоту.

Фотоколаж із сайту gora-rada.gov.ua.

Після опіку борщівником одному з волинян довелося пересаджувати шкіру

В мікрорайоні ЛПЗ у Луцьку місцеві жителі помітили зарослі борщівника Сосновського, який при контакті зі шкірою може залишати опіки

Небезпечна рослина атакує обласний центр Волині.

Рослина розрослася одразу у кількох локаціях мікрорайону ЛПЗ у Луцьку (зокрема в районі річки Жидувка) – про це йдеться в сюжеті «Суспільного. Луцьк».

А як зазначає Вікіпедія, «сік отруйних борщівників викликає «викликає гіперпігментацію, опіки шкіри, такий фотосенсибілізувальний ефект виявляється при зовнішньому впливі фурокумаринів.

Окрім опіків, сік борщівника здатний викликати дерматити, які часто називають «опіками». Були відзначені випадки таких дерматозів – до III ступеня, а також навіть летальні випадки у дітей молодшого віку від численних опіків шкіри. Особливо небезпечний сік борщівника при попаданні в очі, він може спричинити сліпоту. Є багато випадків втрати зору дітьми, які використовували порожнисте стебло рослини подібно телескопу чи трубки для «плювання».

«Уподовж нинішнього літа до лікарів з приводу опіків борщівником звернулось четверо волинян, одному пацієнтові пересаджували шкіру», – розповів «Суспільному. Луцьк» лікар-комбустіолог Роман Трач.

Лікар-комбустіолог Роман Трач. Фото – «Суспільне. Луцьк».
Лікар-комбустіолог Роман Трач. Фото – «Суспільне. Луцьк».

 Спеціаліст наголошує, що після контакту з цією рослиною не можна займатися самолікуванням.

«Як правило до нас звертаються на 3–4 добу, коли є пухирі, коли пухирі вже полопають, коли вже є інфікування рани, а це вже вимагає стаціонарного лікування», – зазначив Роман Трач.

Тож будьте обережні!

Читайте також: «По українському селу бігає мавпа і кусає дітей (Відео)».

Реклама Google

Telegram Channel