Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Сергій Токарєв про український miltech: що робити, аби запобігти реваншу росії

Фото: delo.ua.

Сергій Токарєв про український miltech: що робити, аби запобігти реваншу росії

Miltech-сфера в Україні продовжуватиме розвиватися і, в першу чергу, це стосуватиметься технологій з дистанційним керуванням та систем радіоелектронної боротьби. В той же час одним з найважливіших інструментів у безпековій сфері має стати аналітика. У цьому впевнений Сергій Токарєв, IT-підприємець та співзасновник технологічної компанії Roosh. Фрагмент інтерв’ю з бізнесменом опублікувало видання delo.ua.

Найактивнішим буде розвиток безпілотників — адже саме вони дозволяють уражати ворожі об’єкти, не ризикуючи особовим складом. Як зазначає Сергій Токарєв, великою подією у цій сфері є створення «Армії дронів» — проєкту, в межах якого Україна виділила 40 мільярдів гривень на закупівлю вітчизняних БПЛА.

На думку підприємця, безпілотники — не єдина технологія з дистанційним керуванням, що має потенціал. Зокрема, мова йде про автономні танки. Попри те, що вони можуть бути дорожчими за звичайні, саме така техніка може вберегти чимало життів професіональних військових. 

Потенційні воєнні конфлікти майбутнього мають всі шанси стати абсолютно безпілотними — так держави-учасники зможуть мінімізувати людські втрати на фронті. В той же час, наприклад, роботи все ще є недостатньо ефективними, аби використовувати їх на фронті.

Сергій Токарєв наголошує: сьогодні українці активно використовують нові технології — зокрема, для того, аби переобладнати ще радянську зброю. Як приклад — старі безпілотники, які після модернізації здатні долати відстань у 1200 км та обходити російську систему ППО. Ще одним українським успіхом є система дешевої і разом з цим прогресивної протиповітряної оборони: сьогодні вона здатна виявляти за звуком російські БПЛА Shahed на ранній стадії.

До розвитку української military-tech сфери доєднався і IT-сектор. Серед того, чим займаються українські професіонали — розробка автономних систем керування безпілотниками та систем радіоелектронної боротьби, а також аналіз супутникових знімків. Сергій Токарєв переконаний: наше майбутнє — за аналітикою. Він вважає, що саме вона має стати одним з найпотужніших інструментів у безпековій сфері.

Як поділився підприємець, технологічна компанія Roosh наразі не долучена до жодного miltech-проєкту. Однак сам бізнесмен активно працює в цьому напрямку — він допомагає організаційно та фінансово.

Ще одним важливим для розвитку військових технологій аспектом є створення miltech-кластеру, про який оголосив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. 

Невідомо, коли закінчиться війна з росією, а тому, на думку Токарєва, необхідно продовжувати розвивати військові технології та бути готовими давати відсіч будь-яким діям держави-агресора.

«Ми маємо усвідомити, що війна надовго, що агресивний сусід нікуди не дінеться. У моєму розумінні найстрашніше станеться не сьогодні, а у наступні 5-10 років. Зрозуміло, що зараз росія програє, росіяни не переживуть це приниження і буде спроба реваншу. Питання, що ми зробимо, щоб йому запобігти», — наголосив бізнесмен.

Він заключив: майже століття світ не бачив такої масштабної війни, як російсько-українська, не говорячи про технології, які використовуються під час цих воєнних дій.

Реклама Google

Telegram Channel