Одна з основних турбот селян і міських дачників нині — не дати зіпсуватися врожаю у сховищах. Як розпізнати недуги овочів, і зокрема капусти?
Різні хвороби можуть вражати білоголову капусту при зберіганні у сховищі. Найбільш підступна — сіра гниль: головки вкриваються пухнастою пліснявою, потім загнивають. Особливо вразливі до хвороби побиті і підморожені капустини, а також ті, з яких знято багато покривного листя. Якщо все-таки з’явилася гниль, головки треба перебрати, зачистити, запилити крейдою і надалі дотримуватися режиму зберігання — температура у приміщенні повинна бути від 0 до мінус 1 градуса. Небезпечна для білоголової капусти і м’яка гниль (бактеріоз). Ця хвороба розвивається тільки на пошкоджених головках, зокрема, теплої і вологої осені, коли вони часто тріскаються. Тому пошкоджену капусту слід було вибракувати під час збирання. Коли ж цього не зробили, то слід тепер забрати її. Все одно до весни не долежить. Стежте й за температурою у сховищі — збудник бактеріозу перестає розвиватися уже при 4 градусах тепла. Багатьом господарям, очевидно, доводилося бачити на деяких головках капусти листя, вкрите чорними крапками. Це ознака того, що з’явився крапковий некроз. Такі головки вражає сіра гниль. Виникає захворювання при тривалому зберіганні капусти за температури — 1—4 градуси нижче нуля. Більше захворює на крапковий некроз капуста, яка отримувала надлишок азотних добрив. Іноді капуста зовні виглядає здоровою, а всередині листя відмирає і гниє. Хвороба з’являється при неправильному зберіганні і при підмерзанні головок, коли льодові прошарки між замерзлим листям заважають доступу повітря. Капуста гниє, з’являється неприємний запах. Тому головки з щільним листом перед закладанням на зберігання треба надрізати у кількох місцях на глибину 5—6 сантиметрів залежно від розміру.