Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Голова Волинської ОВА: «Ми не повинні купувати експортовані овочі»

«Волинська земля дозволяє вирощувати власний гарний продукт».

Фото – Волинська ОВА.

Голова Волинської ОВА: «Ми не повинні купувати експортовані овочі»

Незабаром у нашому краї стартують весняно-польові роботи. Очільник області Юрій Погуляйко провів зустріч із керівником департаменту агропромислового розвитку Волині та своїм профільним заступником Олександром Троханенком щодо підсумків агрогалузі, потужності господарств області та можливих проблемних питань

Як розповів Юрій Юрченко, упродовж минулого року основною задачею було збереження потужностей агропромислової галузі. Тож використовували усі доступні засоби, від залучення грантових коштів і створення робочих місць до кредитування агровиробників.

«За 2023 рік в область залучено 55 мільйонів гривень безповоротної фінансової допомоги. Це грантові підтримки на садівництво, модернізацію переробних підприємств та будівництво теплиць», – повідомив очільник обласного департаменту АПР. Зокрема, 20 мільйонів на садівництво, що дало 6 нових робочих місць; 7 млн грн – на будівництво двох теплиць; 26 мільйонів гривень на переробні підприємства (створено 90 робочих місць).

Також залучили грантову підтримку від Уряду на умовах співфінансування: сади-теплиці 70/30, переробна промисловість у співвідношенні 50/50, інформує пресслужба ВОДА.

«Активно наші аграрії користувалися підтримкою міжнародних донорів та програмою USAID АГРО. Минулоріч в рамках програми майже 400 фермерів отримали мінеральні добрива на посівну кампанію. Більше 300 господарників отримали 2 тонни добрива для підживлення ярих та олійних культур», – поінформував Юрій Юрченко.

Щодо кредитних програм, то у минулому році волинські аграрії залучили 2,1 млрд гривень пільгового кредитування «5-7-9%». На сьогодні залучено уже залучено 231 млн грн. і 61 підприємство скористалося даною підтримкою.

Упродовж 2023 року АПР Волині забезпечували і з обласного бюджету: в рамках обласної програми власникам молодняка великої рогатої худоби була дотація до 2 тисяч гривень за голову. Ще 1500 людей отримали 3,9 мільйони гривень за утримання майже 3 тисяч поголів’я ВРХ.

«Все це разом дало змогу втримати галузь, зберегти роботу аграріям та заплатити податки усіх видів в минулому році майже на мільярд гривень. Це рівень довоєнного періоду. Таких цифр у нас ще не було», – відзначив керівник департаменту агропромислового розвитку Волині.

Начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко поцікавився планами на цьогорічну посівну.

«У минулому році в області зібрали 1,4 мільйони тонн зернових та зернобобових – більше на 100 тисяч тонн, ніж у попередньому році. Вже під урожай цього року в повному обсязі посіяно 150 тисяч озимої пшениці, 15 тисяч жита, 8 тисяч ячменю та 50 тисяч озимого ріпаку. Загалом під посівні площі для урожаю заплановано 584 тисячі гектарів», – повідомив Юрій Юрченко.

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Троханенко додав, що у 2024 році в області заплановано багато робіт із будівництвом теплиць та поставив у приклад досвід горохівського фермерського господарства «Волинський сад», зведеного на грантові кошти. До слова, такі тепличні господарства для вирощування овочів дають змогу зібрати до десяти урожаїв з однієї культури.

«Орієнтованість – в першу чергу на внутрішній ринок, – наголосив очільник області. – Ми не повинні купувати експортовані овочі, коли волинська земля дозволяє вирощувати власний гарний продукт».

Також начальник ОВА поцікавився, яка ситуація цьогоріч із пальним, добривом та насінням. «Зараз на ринку у нас спостерігається зниження цін на мінеральні добрива – ціни вийшли на довоєнний період. Аграрії забезпечені у повній мірі і добривами, і паливом», – запевнив керівник обласного департаменту АПР.

Читайте також: Житель Волині отримав від держави 3,5 мільйона гривень.

Реклама Google

Telegram Channel