Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Назвали три найдовші слова в українській мові

За підрахунками Інституту української мови Національної академії наук, тільки нормативними і літературними вважаються близько 256 тисяч слів.

Фото ілюстративне,

Назвали три найдовші слова в українській мові

Можна все життя вивчати українські слова і так не вивчити їх усі

 

Що не дивно, адже за підрахунками Інституту української мови Національної академії наук, тільки нормативними і літературними вважаються близько 256 тисяч слів. Звісно, є серед них і свої рекордсмени.Так деякі з них налічують не один десяток літер.

OBOZ.UA розповідає про трійку, яка претендує на звання рекордсмена. Спробуйте вимовити їх з першого разу

Так аж із 30 літер складається назва хімічної речовини «дихлордифенілтрихлорметилметан». Щоправда, ми частіше називаємо її ДДТ або дустом. Це хімікат, який часом використовують у сільському господарстві для боротьби з комахами-шкідниками. Речовину у багатьох країнах визнали небезпечною і заборонили до використання.

На одну літеру довшим є слово, яке внесли до Книги рекордів України, як рекордне за цим показником. Аж 31 літеру містить прикметник «рентгеноелектрокардіографічного». І ви цілком можете уявити собі людину, яка бігає по поверхах поліклініки у пошуках рентгеноелектрокардіографічного кабінету. Отже, хоч це і спеціальний термін, у побутовому мовленні він теж використовується.

Певні суперечки викликає слово, яке містить аж 38 літер, щоправда, з двома дефісами. Це знову хімічна назва «а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота». Навіть у профільних письмових джерелах воно з’являється вкрай рідко. Так цю назву одного разу використали у журналі «Хімічна промисловість України».

На додачу можна згадати також про найдовшу українську абревіатуру. У скороченні ЦНДІІТЕДМТП цілих 11 літер, що відповідає чималенькому повноцінному слову. Позначають ним «Центральний науково-дослідний інститут інформації і техніко-економічних досліджень з матеріально-технічного постачання».

Читайте також: «Суд зобов’язав чоловіка, який обікрав сестру, читати... «Кайдашеву сім’ю» ».

Реклама Google

Telegram Channel