Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Чи зберігається робоче місце за працівником, якого взяли на військову службу

Держава обіцяє захистити призовників у питаннях працевлаштування.

Фото із сайту ukr.net.

Чи зберігається робоче місце за працівником, якого взяли на військову службу

Роз’яснення дали у Держпраці

В Україні, навіть під час воєнного стану, трудові відносини між працівником та роботодавцем регулюються відповідним законодавством.

Багато українців змушені були взяти зброю до рук і вступити до лав ЗСУ.

Фахівці південно-східного міжрегіонального управління державної служби з питань праці розповіли zn.ua, які гарантії має призваний працівник та чи зберігається за ним робоче місце.

Фахівці наголосили, що згідно з ст. 119 Кодексу законів про працю, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Але за працівниками, які були призвані до армії, не зберігається середній заробіток. До 18 липня 2022 року такий заробіток зберігався.

«У разі надходження повідомлення про призов працівника до лав ЗСУ видається наказ про збереження за таким працівником місця роботи і посади на весь період служби», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Буданов розповів, як українські «кулібіни» знищили бомбардувальник ТУ-22М3 із відстані 308 кілометрів.

Реклама Google

Telegram Channel