Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
В Україні придатних до військової служби ділитимуть на категорії за станом здоров'я

Буде чотири категорії придатності.

Фото Гордон.

В Україні придатних до військової служби ділитимуть на категорії за станом здоров'я

В Україні більше не буде статусу «обмежено придатний» до військової служби – замість цього придатних чоловіків ділитимуть на категорії за ступенем функціональності

 Про це розповіла директорка департаменту охорони здоров'я Міноборони Оксана Сухорукова. Як вона заявила в інтерв’ю «Дзеркалу тижня», яке опублікували 26 квітня, загалом буде чотири категорії придатності.

 Це: 

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі, у ТЦК і СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в десантно-штурмових військах, морській піхоті, Силах спецоперацій, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до вищого військового навчального закладу);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

Представниця Міноборони пояснила, на підставі чого визначатимуть, до якої категорії належатиме військовозобов'язаний. У квітні Міноборони спільно з командуванням Медичних сил запустили на погодження зміни до наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України». Над редакцією змін працювали представники Міноборони, Міністерства охорони здоров'я, командування Медичних сил ЗСУ, а також експерти у сфері охорони здоров'я і громадськість, зазначила Сухорукова.

Оновлені критерії, за її словами, містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій. Наприклад, якщо в людини була в анамнезі виразка, після якої залишився тільки рубець, така людина придатна. А якщо виразка була ускладненою, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунка, то людина є непридатною, пояснила чиновниця.

«Ідеться про відповідність критеріїв військовослужбовця або військовозобов'язаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції», – зазначила вона, пише Гордон.

Реклама Google

Telegram Channel