Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
«Хлопці, я – свій»: ворожий піхотинець із Луганщини здався в полон

Чоловік вночі вийшов на  наші позиції і українською мовою кричав: «Хлопці, я – свій». 

Волинь-нова

«Хлопці, я – свій»: ворожий піхотинець із Луганщини здався в полон

Він розповів про масову мобілізацію українців у російську армію  на окупованих територіях

Чоловік вночі вийшов на  наші позиції і українською мовою кричав: «Хлопці, я – свій». 

За словами командира розрахунку протитанкових ракетних комплексів на псевдо «Журналіст», взятого у полон місцевого жителя окупанти мобілізували у лютому 2024 року. Затриманий не мав засобів захисту. За його словами, він займався рознесенням їжі для окупантів. Він подолав шлях у кілька кілометрів, переховуючись від скидів із квадрокоптера, та випадково вийшов на позиції прикордонників. 

«Передають по рації, що в наш окоп звалився рашист. Побачив біле світло, яке виходить із траншеї. Відразу відступив, щоб його зустріти, як вчили, під перпендикулярним кутом. Коли він вже був на прицілі, я побачив, що він був без зброї. Це його врятувало від смерті», — розповідає «Журналіст».

Полонений зізнався, що коли його забрали в російську армію, то не забезпечили ані бронежилетом, ані шоломом. Каже, що луганських, донецьких, маріупольських – всіх місцевих – помобілізовували і відправили на штурми.

«Кинули на м’ясо… Я – скрізь чужий», - передає слова полоненого один із українських воїнів.

 Протитанкіст на псевдо «Обозний» надав полоненому першу домедичну допомогу. «Протягом часу, коли він був у нас у підвалі, ми забезпечили його їжею, надали домедичну допомогу, все – згідно з Женевською конвенцією.

Всі його речі були зібрані в окремий мішок, який передали разом із ним. Якщо ми будемо ставитися до полонених так само, як військовослужбовці рф ставляться до нас, то чим ми кращі від них?», — каже «Обозний».

До речі

У квітні 2024 року Львівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ОТЦК та СП), спільно з Львівською міською радою, створили відеоролик про мобілізацію. Гасло кампанії – «Якщо не долучитись до свого війська, доведеться воювати у чужому. Ставай на захист України сьогодні!».

Василина СМЕТАНА.

Реклама Google

Telegram Channel