Курси НБУ $ 41.51 € 45.23
Не такий простий напій піратів: види рому (18+)

Реклама.

Фото: winewine.ua.

Не такий простий напій піратів: види рому (18+)

Що ви знаєте про ром? Напевно, те ж саме, що багато людей у світі: це міцний алкогольний напій, який пили пірати. Деякі навіть не знають, що він випускається і зараз. А ті, що знають цей факт, можуть навіть назвати виробників – Captain Morgan та Bacardi. Але не все так просто. Зараз існує величезна кількість сортів рому, які відрізняються за технологією виробництва, кольором, міцністю та країною виробництва.

Технологія виробництва

За цією ознакою ром поділяється на три види:

  1. Сільськогосподарський – для виготовлення напою використовується чистий сік цукрової тростини. Це занадто дорогий спосіб приготування алкоголю. Його можна використовувати тільки під час жниви тростини. Тому від цієї технології відмовилися за винятком Гаїті та деяких заморських департаментів Франції.
  2. Промисловий – при цьому способі сировиною для виготовлення рому виступає патока цукрової тростини. З неї попередньо видаляють цукор. За цією технологією виготовляється приблизно 90% рому в світі. Цей спосіб вважається найбільш вигідним, бо в процесі виготовлення немає залишків. Патока йде на приготування рому, а готовий цукор продається окремо.
  3. Тафья – ром виготовляють з залишків патоки. Цей сорт не відрізняється високою якістю. Його виготовляють у країнах третього світу для внутрішніх потреб. На експорт такий алкоголь не відправляється.

Сорти за кольором

За цією характеристикою алкоголь поділяється на чотири види:

  1. Світлий – також називається білим та срібним. Це прозорий напій з нейтральним смаком, в якому відсутні яскраві ноти. Найчастіше білий ром використовується для приготування коктейлів.
  2. Золотий – або бурштиновий. Технологія його виготовлення включає етап витримки в дубових бочках. Вони й надають напою характерний колір. До готового рому нерідко додають карамель та спеції.
  3. Темний – він же чорний. Свій колір ром набуває під час витримки в обпалених дубових бочках. Він відрізняється яскраво вираженим смаком з нотами патоки та карамелі. Також можуть відчуватися мотиви спецій. Темний ром використовується для приготування коктейлів та у кулінарії.
  4. Ароматизований – до складу такого рому входять фрукти: лимон, апельсин, кокос, манго. Смак та колір залежать від добавок.

Міцність

За цим показником ром поділяється на три типи – еліксир, витриманий та міцний. Перший сорт має міцність 30-40 градусів та солодкий смак. Витриманий ром настоюється в дубових бочках. Міцний вид може мати до 75% об. Перші два сорти п’ють у чистому вигляді. А міцний алкоголь змішують з іншими напоями.

Географія виробництва

Вважається, що ром був придуманий на Кубі. Але існують дані, що напій на основі цукрової тростини готували в Індії в IV столітті до нашої ери. Також ром виробляють на Ямайці, в Іспанії, Домінікані, Таїланді та Барбадосі. Але не кожна з них відправляє алкоголь на експорт. Від країни виробництва залежить ціна та смак напою.

Реклама Google

Telegram Channel