
Кущі солодкої ягоди люблять простір.
Що треба робити, аби ягоди малини виросли великими і солодкими
Дотримання правил весняного догляду за малиною дає змогу зібрати багатий урожай
З курсу біології ми знаємо, що малина - лісова ягода. У природних для культури умовах вона росте під деревами, адже ґрунт там завжди вологий, а велике листя зверху захищає від сонця. Якщо створити малині звичну обстановку, вона буде рости і давати багатий урожай. Як обрізати малину, коли це робити навесні і чим підживлювати ягоду – далі в матеріалі.
Про це повідомляє УНІАН.
На яку висоту обрізати малину і коли – правила
Кущі солодкої ягоди люблять простір, тому важливо знати, як обрізати малину, щоб прискорити зростання. Річ у тім, що занадто густа посадка негативно відіб'ється на якості врожаю - пагони конкуруватимуть за сонячне світло і живлення, в результаті жоден з них не отримає потрібної «порції».
Обрізати малину потрібно двічі за сезон - вперше ранньою весною на 10-15 см, щоб прибрати сухі гілки після зими, а вдруге вже після збору ягід. Причому, видаляти потрібно ті пагони, які дали врожай, щоб «відкрити дорогу» молодим пагонам. Крім того, ви маєте пам'ятати одне правило - щоб малина не розповзалася по ділянці, щороку проріджуйте кущі, залишаючи 8-10 гілок на кожен метр у ряду.
Обрізати малину потрібно двічі за сезон - вперше ранньою весною на 10-15 см, щоб прибрати сухі гілки після зими, а вдруге вже після збору ягід.
Ось кілька простих правил, як обрізати малину:
= озброїтися гострим секатором, обов'язково продезінфікованим;
= працювати в рукавичках;
= у ремонтантної малини зрізати тільки сухі пагони, у звичайної прибирати пошкоджені стебла, а пагони вкорочувати до першої живої бруньки;
= обов'язково обрізати всі пагони старше двох років;
= після обрізки поливати кущ, вносити азотне добриво і мульчувати ґрунт соломою.
Важливо пам'ятати, що проводити обрізку краще до розпускання бруньок, але після прогрівання ґрунту. Якщо думаєте, що «вдарять» заморозки, відкладіть секатор убік. Також переконайтеся, що після обрізки старих гілок не залишилося «пеньків» - саме вони часто стають розсадниками бактерій. Молоді й тонкі стебла теж залишати не варто - вони, найімовірніше, не зміцніють, а сил на розвиток заберуть чимало.
Важливо пам'ятати, що проводити обрізку краще до розпускання бруньок, але після прогрівання ґрунту. Якщо думаєте, що «вдарять» заморозки, відкладіть секатор убік.
Чим підживити малину навесні
Якщо не знаєте, що робити - щоб малина була великою - спробуйте використовувати підживлення правильні добрива. У березні-квітні, коли кущі «прокинулися» після сплячки, ви мали внести азотні підживлення. У травні-червні і далі, коли температура повітрі стабілізується на плюсовій позначці, можна переходити на калій і магній.
Саме ці речовини допомагають кущам формувати великі та солодкі ягоди, а вже під час активного плодоношення необхідно додати кальцій і фосфор. Усі типи добрива бажано вносити порційно, поділивши їх на три рівні частини - так ягода отримуватиме потрібне живлення поступово.
Чим обробити малину від хвороб навесні
Щоб малина була великою, її потрібно не тільки правильно обрізати і підгодовувати, а й захищати від захворювань. Навіть при своєчасному проріджуванні кущів і відповідних добривах є ризики «підчепити» паразитів.
Малину вражають не всі на світі хвороби, а тільки деякі. Причому, одні зустрічаються частіше за інші, тож боротися з ними потрібно обов'язково. Сіра гниль проявляє себе у вигляді бурих плям на ягодах і сірого нальоту на листках. Якщо помітили таке - всі уражені частини потрібно зрізати, а восени спалити. Спори грибка здатні вижити навіть взимку, за мінусової температури, а навесні знову заразити грядки. З метою профілактики допоможе содовий розчин - одна столова ложка порошку на літр теплої води, ним можна обприскати малину.
Малину вражають не всі на світі хвороби, а тільки деякі. Причому, одні зустрічаються частіше за інші, тож боротися з ними потрібно обов'язково. Сіра гниль проявляє себе у вигляді бурих плям на ягодах і сірого нальоту на листках. Якщо помітили таке - всі уражені частини потрібно зрізати, а восени спалити.
Друга проблема, з якою ви можете зіткнутися - антракноз. Це теж грибкове захворювання, яке часто трапляється у аґрусу, смородини і малини, хоча багато овочевих і навіть баштанних культур також страждають від нього. Якщо помітили дрібні плями на листках чагарнику, огляньте рослину й обріжте уражені ділянки, а здорові обробіть бордоською рідиною. Слідкуйте за тим, щоб посадки не були надто густими - хороша циркуляція повітря не дозволить грибкам поширюватися.
Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно! Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу Волинь ЗМІ
Читайте також: З полону звільнили маму та сина – вони зустрілися в автобусі дорогою в Україну.
