КРУШИНОЮ ХОЧ ГРУБКУ ТОПИ
У нашому віддаленому поліському селі Набруска люди здавна заготовляють кору крушини. Це цінна лікарська сировина, з якої готують ліки, що допомагають при захворюваннях печінки, жовчного міхура, хронічних закрепах...
Ганна БАБИК
У нашому віддаленому поліському селі Набруска люди здавна заготовляють кору крушини. Це цінна лікарська сировина, з якої готують ліки, що допомагають при захворюваннях печінки, жовчного міхура, хронічних закрепах. Але в останні роки виникають проблеми із збутом кори крушини. Позаторік я зверталася до редакції газети «Волинь» з проханням допомогти. Приїжджали тоді до нас за крушиною з Ківерець. Усі були задоволені, а газеті дуже дякували.
І ось знову маємо подібні клопоти. Мій чоловік весною заготовив 80 кілограмів крушини. Заготовляли й інші наші односельчани, але досі по крушину ніхто не їде, навіть і чутки немає. Невже крушина стала нікому не потрібною? Чи доведеться тепер корою грубки топити? Шкода!
с. Набруска Маневицького району
амість коментаря
Сподіваємось, лист Ганни Бабик приверне увагу представників фармацевтичних фірм, заготівельників лікарських рослин. Гріх не скористатися ліками, які дарує природа
* * *
У народній медицині кору крушини використовують для збудження виділення жовчі: дві столові ложки сухої кори заливають склянкою окропу, варять на маленькому вогні півгодини. Вживати цей відвар треба по столовій ложці 2-3 рази на день.
Готують з кори крушини ліки від хронічного закрепу: на склянку води беруть одну столову ложку подрібненої кори дворічного зберігання (свіжа кора спричиняє нудоту), варять 15 хвилин, випивають відвар впродовж дня за 5-6 разів.
