Курси НБУ $ 41.40 € 47.27

ВИНО І КАВА З БАНАНІВ

Ця важлива харчова рослина тропіків часто замінює місцевому населенню хліб. Банани — цінний дієтичний продукт. Їх їдять сирими, варять, печуть, обсмажують в маслі; сушать на сонці і навіть коптять...

Ця важлива харчова рослина тропіків часто замінює місцевому населенню хліб. У м’якоті плоду є близько 80 відсотків води, 15—25 — вуглеводів, крохмаль, білки, ефірне масло, клітковина, каротин, пектинові речовини, вітаміни С, В2, РР, солі калію. У шкірці плодів багато дубильних речовин. З м’якоті виготовляють борошно, пудру, джем, желе, мармелад, сиропи, вина, сурогат кави. Банани їдять сирими, варять, печуть, обсмажують в маслі; сушать на сонці і навіть коптять.
Плоди — цінний дієтичний продукт. Їх рекомендують як м’який послаблюючий засіб при шлункових захворюваннях, у розвантажувальні дні хворим на атеросклероз, при гіпертонічній хворобі, виразкових колітах, захворюванні печінки і нефритах нирок.
Завдяки наявності в м’якоті плодів таких фізіологічно активних речовин, як серотонін, допамін, катехоламін, їх з успіхом застосовують при кишкових захворюваннях і виразковій хворобі шлунка. Сік має позитивну лікувальну дію при крововиливах у шлунок і дванадцятипалу кишку, при дизентерії. Слід пам’ятати, що при цукровому діабеті і різкій підвищеній кислотності шлункового соку вживання спілих плодів повинно бути обмеженим.

ФРУКТ, ЯКИЙ ВІДОМИЙ УЖЕ 4000 РОКІВ
Солодкий апельсин згадується в китайських рукописах уже в 2200 році до нашої ери. З Китаю він арабами перенесений в Сирію і Африку. У Європу апельсин потрапив у другій половині ХV століття. Турки завезли його в Батумі.
У плодах апельсинів близько 12 відсотків цукрів, 0,6—2 відсотки лимонної кислоти, є вітаміни С, Р, А, В1, В2, пектинові речовини, фітонциди, мінеральні речовини (калій, кальцій, фосфор). В шкірці плодів, квітках і листі є ефірні масла.
Плоди широко використовують як десерт, а також їх переробляють на сік, напої, джеми, застосовують в кондитерському виробництві.
Сік апельсинів добре тамує спрагу. Комплекс його вітамінів — ефективний засіб профілактики і лікування гіпо- і авітамінозів, подагри, гіпертонії, атеросклерозу, хвороб печінки. Завдяки пектиновим речовинам апельсин поліпшує роботу кишечника, сприяє виведенню з організму шкідливих речовин.
Свіжі або консервовані плоди та сік збуджують апетит і поліпшують травлення. Особливо їх рекомендують літнім людям, що страждають запорами. Однак апельсиновий сік протипоказаний при виразковій хворобі і гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку. В народній медицині сік з давніх-давен застосовували для лікування інфікованих ран, спиртову настоянку шкірки — як засіб проти пропасниці, а відвар шкірок, особливо недозрілих апельсинів — як кровоспинне при сильних менструаціях та інших маткових кровотечах.
Telegram Channel