
Концентрований чай: особливості та переваги
Справжній чай виготовляють з листя чайного куща, але часто так називають і напої з частин інших рослин — коренів, плодів та квітів. Залежно від складу, вони мають різні смаки та властивості. Раніше подібні напої робили із сушених інгредієнтів, заварювали в окропі та настоювали. Зараз є альтернатива — чай-концентрат, що зручніше у використанні та корисніше.
Як і з чого виготовляють концентровані чаї
Основою цих напоїв є фруктово-ягідні соки або пюре у високій концентрації. Найбільш популярні смаки:
- лимон;
- вишня;
- лісові ягоди;
- малина;
- чорна смородина;
- обліпиха;
- журавлина.
До них додають прянощі та ароматичні трави — м’яту, імбир, корицю. Для підсолоджування використовують мед або цукор, а для загущення — пектин. Задля подовження терміну придатності обов’язкові консерванти. Після змішування всіх інгредієнтів напій розфасовують порційно в герметичне пакування. Так він може зберігатися декілька місяців.
Приготування фруктового чаю з концентрату
Зробити ароматний напій надзвичайно легко. Для цього потрібно перемістити желеподібну рідину з пакетика в чашку, залити гарячою водою та ретельно перемішати. Варто почекати декілька хвилин, щоб напій настоявся, набув максимального смаку та аромату, а також комфортної температури. Якщо його охолодити, вийде смачний фруктово-ягідний компот або морс.
Для розчинення концентрату можна також використовувати як основу звичайний чай, каву, підігріте молоко. Технологія приготування така ж сама, як і з окропом. В результаті виходять смачні та оригінальні напої. Іноді чай-концентрат додають в алкогольні та безалкогольні коктейлі. Він може замінити відразу декілька інгредієнтів.
Користь концентрованого чаю
Однією з головних переваг таких напоїв є натуральність. Так, у деяких з них використовують ароматизатори для підсилення інтенсивності аромату, але в основі все ж таки залишаються фрукти та ягоди. Саме вони дають насичений смак, а також є джерелом вітамінів, мають корисні властивості.
Через це гарячий чай-концентрат можна використовувати як допоміжний засіб під час лікування застуд, ангін та сезонних вірусних захворювань. Він ідеальний як рясне пиття, що зазвичай призначають лікарі. Наприклад, концентрат лимону з імбиром є джерелом вітаміну С, має протизапальні, антимікробні властивості.
Ще одна перевага концентрованого чаю — зручність. Фруктові продукти із сушених інгредієнтів, навіть подрібнених та розфасованих у паперові пакети, можуть розсипатись. Концентрат у міцному герметичному пакуванні важко пошкодити. За місткістю стіку вистачає на одну порцію, що також зручно, адже не потрібно вираховувати кількість інгредієнтів під час приготування. Саме через свої переваги чай-концентрат продовжує набувати популярності, а виробники — покращувати наявні та пропонувати нові смаки.
