Курси НБУ $ 41.60 € 48.11
Приготуйте смачний сирник із яблуками

Час запрошувати друзів на смакоту!

Фото: klopotenko.com.

Приготуйте смачний сирник із яблуками

Коли хочеться створити атмосферу затишку та свята, щиро раджу цей рецепт

Найкращі інгредієнти для сирника

Кисломолочний сир. Обирайте сир жирністю не менш як 5 %, адже чим більший вміст жиру в сирі, тим ніжнішою вийде сирна маса. Якщо у вашому сирі багато вологи, обов’язково відтисніть її, загорнувши сир у марлю й виклавши його в сито та під прес.

Яблука. Для сирника найкраще підійдуть щільні, тверді кисло-солодкі яблука.

Яка форма потрібна

Ми випікали сирник у роз’ємній квадратній формі зі стороною 25 см та висотою бортів 6 см. Саме роз’ємні форми в такому випадку є найкращими, адже з ними ви матимете змогу легко вийняти випічку, не пошкодивши її. Також важливо, щоб форма була досить глибокою, тоді сирник вийде високим, пишним та акуратним.

Інгредієнти (на 10 порцій, час приготування – 1 год. 40 хв.):

Для тіста:

  • 500 г пшеничного борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 200 г масла 82,5% (у нас масло просто з холодильника);
  • 1 яйце С1;
  • 100 г цукру;
  • 100 г сметани;
  • 1 – 2 дрібки солі.

Для яблучного шару:

  • 1,5 кг яблука (неочищені);
  • 100 г цукру;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 2 ст. л. крохмалю;
  • 20 г маслаю.

Для сирної маси:

  • 1,2 кг кисломолочного сиру;
  • 3 яйця С1;
  • 100 – 120 г цукру;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 2 ст. л. манки.

Для штрейзеля (кондитерської крихти):

  •  45 г борошна;
  •  45 г цукру;
  • 20 г замороженого масла або маргарину.

Покроковий рецепт:

Крок 1. Для тіста: до 500 г борошна додайте 1 ч. л. розпушувача, 1 яйце, дрібку солі, 100 г цукру, 100 г сметани та 200 г масла шматочками. Замісіть тісто руками, воно повинно вийти пластичним, однорідним, не липнути до рук. Загорніть тісто в харчову плівку та поставте до холодильника на 1 год.

Крок 2. Півтора кілограма яблук помийте та почистьте. Видаліть сім'яну коробочку та наріжте яблука скибками. Обсмажте яблука на розігрітій пательні з 20 г масла та 100 г цукру, періодично помішуючи. Цукор повинен розтанути, а яблука стати м'якими. Оскільки яблук досить багато, їх можна карамелізувати у два підходи або одразу на двох пательнях. Час процесу залежить від сорту яблук, у нас десь 5 – 8 хв., але орієнтуйтеся на консистенцію фруктів.

Крок 3. Наприкінці додайте до фруктів 1 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. крохмалю (можна не розводити у воді, а просто ретельно перемішати). Охолодіть до кімнатної температури.

Крок 4. Для сирної маси: до 1 200 г кисломолочного сиру додайте 3 яйця, 100 – 120 г цукру, 10 г ванільного 
цукру та перебийте інгредієнти блендером до однорідності. Додайте також 2 ст. л. манки та перемішайте.

Крок 5. Форму для випікання (дно та бортики) застеліть пергаментним папером. Дістаньте тісто з холодильника та розкачайте його на присипаній борошном поверхні в тонкий пласт по розміру вашої форми. Викладіть тісто у форму, сформуйте бортики, а надлишок тіста з країв просто відріжте.

Крок 6. Окремо приготуйте штрейзель: змішайте 45 г цукру з 45 г борошна. Натріть до них 20 г замороженого масла та перетріть інгредієнти пальцями в дрібну крихту.

Крок 7. На тісто викладіть карамелізовані яблука рівномірним шаром.

Крок 8. Зверху розподіліть сирну масу, яку присипте штрейзелем. Випікайте сирник із яблуками у розігрітій до 180 градусів духовці 1 год. (режим нагрівання верх-низ, без конвекції).

Нехай смакує!

Євген КЛОПОТЕНКО, шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, блогер та телеведучийУявіть собі: ніжна, пишна сирна маса, що тане в роті, ідеально поєднується з карамелізованими, кисло-солодкими яблуками та хрумким пісочним тістом. Цей сирник виходить легким та повітряним на смак, але по-святковому високим, гарним та пишним.

Читайте також: «У лісі на Волині знайшли гриб-велетень».

Реклама Google
 

Telegram Channel