Час запрошувати друзів на смакоту!
Приготуйте смачний сирник із яблуками
Коли хочеться створити атмосферу затишку та свята, щиро раджу цей рецепт
Найкращі інгредієнти для сирника
Кисломолочний сир. Обирайте сир жирністю не менш як 5 %, адже чим більший вміст жиру в сирі, тим ніжнішою вийде сирна маса. Якщо у вашому сирі багато вологи, обов’язково відтисніть її, загорнувши сир у марлю й виклавши його в сито та під прес.
Яблука. Для сирника найкраще підійдуть щільні, тверді кисло-солодкі яблука.
Яка форма потрібна
Ми випікали сирник у роз’ємній квадратній формі зі стороною 25 см та висотою бортів 6 см. Саме роз’ємні форми в такому випадку є найкращими, адже з ними ви матимете змогу легко вийняти випічку, не пошкодивши її. Також важливо, щоб форма була досить глибокою, тоді сирник вийде високим, пишним та акуратним.
Інгредієнти (на 10 порцій, час приготування – 1 год. 40 хв.):
Для тіста:
- 500 г пшеничного борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 200 г масла 82,5% (у нас масло просто з холодильника);
- 1 яйце С1;
- 100 г цукру;
- 100 г сметани;
- 1 – 2 дрібки солі.
Для яблучного шару:
- 1,5 кг яблука (неочищені);
- 100 г цукру;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 2 ст. л. крохмалю;
- 20 г маслаю.
Для сирної маси:
- 1,2 кг кисломолочного сиру;
- 3 яйця С1;
- 100 – 120 г цукру;
- 10 г ванільного цукру;
- 2 ст. л. манки.
Для штрейзеля (кондитерської крихти):
- 45 г борошна;
- 45 г цукру;
- 20 г замороженого масла або маргарину.
Покроковий рецепт:
Крок 1. Для тіста: до 500 г борошна додайте 1 ч. л. розпушувача, 1 яйце, дрібку солі, 100 г цукру, 100 г сметани та 200 г масла шматочками. Замісіть тісто руками, воно повинно вийти пластичним, однорідним, не липнути до рук. Загорніть тісто в харчову плівку та поставте до холодильника на 1 год.
Крок 2. Півтора кілограма яблук помийте та почистьте. Видаліть сім'яну коробочку та наріжте яблука скибками. Обсмажте яблука на розігрітій пательні з 20 г масла та 100 г цукру, періодично помішуючи. Цукор повинен розтанути, а яблука стати м'якими. Оскільки яблук досить багато, їх можна карамелізувати у два підходи або одразу на двох пательнях. Час процесу залежить від сорту яблук, у нас десь 5 – 8 хв., але орієнтуйтеся на консистенцію фруктів.
Крок 3. Наприкінці додайте до фруктів 1 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. крохмалю (можна не розводити у воді, а просто ретельно перемішати). Охолодіть до кімнатної температури.
Крок 4. Для сирної маси: до 1 200 г кисломолочного сиру додайте 3 яйця, 100 – 120 г цукру, 10 г ванільного
цукру та перебийте інгредієнти блендером до однорідності. Додайте також 2 ст. л. манки та перемішайте.
Крок 5. Форму для випікання (дно та бортики) застеліть пергаментним папером. Дістаньте тісто з холодильника та розкачайте його на присипаній борошном поверхні в тонкий пласт по розміру вашої форми. Викладіть тісто у форму, сформуйте бортики, а надлишок тіста з країв просто відріжте.
Крок 6. Окремо приготуйте штрейзель: змішайте 45 г цукру з 45 г борошна. Натріть до них 20 г замороженого масла та перетріть інгредієнти пальцями в дрібну крихту.
Крок 7. На тісто викладіть карамелізовані яблука рівномірним шаром.
Крок 8. Зверху розподіліть сирну масу, яку присипте штрейзелем. Випікайте сирник із яблуками у розігрітій до 180 градусів духовці 1 год. (режим нагрівання верх-низ, без конвекції).
Нехай смакує!
Євген КЛОПОТЕНКО, шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, блогер та телеведучийУявіть собі: ніжна, пишна сирна маса, що тане в роті, ідеально поєднується з карамелізованими, кисло-солодкими яблуками та хрумким пісочним тістом. Цей сирник виходить легким та повітряним на смак, але по-святковому високим, гарним та пишним.
Читайте також: «У лісі на Волині знайшли гриб-велетень».
