Курси НБУ $ 41.59 € 47.08

ЧАЙ З ГІЛОЧОК МАЛИНИ

Свіжі плоди малини використовують як вітамінний профілактичний засіб від цинги, а відвар з плодів і молодих гілок цінується як потогінне і жарознижувальне...

Це одна із стародавніх ягідних культур України. Малина згадується в оповідях, билинах, піснях і легендах. До появи в нас китайського, індійського, цейлонського та грузинського чаю пили напій з гілок малини, вишні або “узвар” з ягід малини і журавлини. У плодах малини є глюкоза, фруктоза, цукроза, пектин, клітковина, кислоти, в тому числі і саліцилова, вітаміни, мінеральні речовини (солі заліза, калію, міді).
Малина — цінний харчовий продукт: її харчові, смакові і дієтичні властивості надзвичайно високі. Ягоди їдять свіжими, замороженими, сушеними, переробленими на різні сиропи, варення, прохолоджувальні напої. Малина — стародавній лікувальний засіб. У практичній медицині сушені плоди її вживають у вигляді відварів як сильнодіючий жарознижувальний засіб при простудних захворюваннях. Вона нині рятує багатьох, кому не вистачає коштів на медикаменти. Свіжі плоди використовують як вітамінний профілактичний засіб від цинги, а відвар з плодів і молодих гілок цінується як потогінне і жарознижувальне.
Ягоди малини в народній медицині використовуються також при болях в шлунку, для полі-пшення апетиту і тонусу, від пропасниці і головного болю. Її застосовують як протиблювальний і кровоспинний засоби при шлункових і кишкових кровотечах, сильних менструаціях, як відхаркувальне при бронхіті. Зовні відвар плодів малини використовують для полоскання при ангіні та інших запальних захворюваннях горла. З сухого листя малини готують відвар для примочок при забоях. У минулому настоянки з цвіту малини застосовували при укусах гадюк, захворюваннях жіночих статевих органів і геморої, а відвар з гілок вживали проти кашлю. Малиновий сироп додають до ліків дітям, щоб полі-пшити їх смак.
Telegram Channel