Єдиний на Волині кооператив «Молочний» організували в селі Білин Володимир-Волинського району...
Єдиний на Волині кооператив «Молочний» організували в селі Білин Володимир-Волинського району...
Сергій НАУМУК
Нещодавно глава держави Віктор Янукович заявив, що хоче відновити кооперативи на селі. Мовляв, вони повинні стати фундаментом структурної перебудови сільського господарства, підвищити прибутковість сільгоспвиробництва, позбавити від засилля поcередників. Відповідно й голова облдержадміністрації Борис Клімчук поставив завдання: щоб до кінця року в кожному районі діяв хоча б один молочарський кооператив. Щоправда, не відомо, як районні чиновники організовуватимуть кооперативи. Може самі скооперуються і вирощуватимуть корів, якщо не буде ініціативи від людей? Адже в області діє поки що єдиний молочарський кооператив, який у 2010 році зареєстрували селяни з Білина Володимир–Волинського району. Його ініціатор — Світлана Зай, яка зуміла об’єднати навколо цієї ідеї кілька односельчан. І за якийсь час влада підняла його на щит. Мовляв, сприяємо усіма силами. Хоча насправді ситуація дещо інакша. — У 2010 році не хотіли наш кооператив реєструвати. Поки не поскаржилася в управління по боротьбі з організованою злочинністю, — каже Світлана Олексіївна, — тільки тоді забігали і зареєстрували. Та й тепер трапляються перешкоди, які не тягнуть на випадковість. Із часом кооператив розвинувся і придбав холодильник, доїльні апарати, молоковоз. Молоко збувають на ринках та ще орендують два кіоски: у Володимирі-Волинському та Нововолинську. Покупці вже знають, що в певні години там можна придбати свіжу продукцію. Адже хто звик до домашнього молока, пакетованого вже не захоче. Можна сказати, що цей постулат є основою економіки кооперативу. Окрім молока (5 гривень за літр), кооператори продають… бринзу. Здивувався, бо все-таки на Волині це не вельми поширений продукт. — У мене є покупці-вірмени. Іноді вони беруть по 50 літрів молока. Я почала допитуватися, навіщо стільки, і з’ясувала, що вони виготовляють бринзу. Кажу: «Розповідайте, як її робити або не продаватиму вам молока», — сміється Світлана Зай. — Тепер купую закваски і теж робимо бринзу. Цей продукт легко засвоюється і містить багато білка, тому дуже корисний. Для виготовлення бринзи потрібно більше молока, аніж для звичайного сиру. Тому й коштує цей продукт дорожче — 50 гривень за кілограм. Володимирці ще не розкуштували бринзи, а от у Нововолинську її розкуповують швидше за молоко. — У багатьох селах ми уже перестали збирати молоко, бо його зараз щораз більше, а попиту вже немає. Можна було б об’єднати кілька сіл і здавати на переробку. Тоді й літом можна утримати ціну. Перспектива у кооперативів є, якщо тільки влада не чинитиме перепон, — переконана його ініціатор. n