— На телятину нема грошей, а курятину, кажуть, тепер купувати небезпечно, бо можна заразитися сальмонельозом. Чи правда це? — запитує пенсіонерка Олена Семенівна з Ковеля...
— На телятину нема грошей, а курятину, кажуть, тепер купувати небезпечно, бо можна заразитися сальмонельозом. Чи правда це? — запитує пенсіонерка Олена Семенівна з Ковеля...
Як стверджують фахівці головного управління держсанепідслужби в області, збудник сальмонельозу найчастіше потрапляє в наш організм із сирими яйцями (у тому числі й перепелиними), м’ясом птиці, ссавців, з рибою, молоком та молочними продуктами, якщо господині порушують технологію приготування страв, не дотримуються умов їх зберігання. Заразитися можна і від людини, хворої на сальмонельоз, або від носія інфекції, який може навіть не здогадуватись про те, що становить небезпеку для оточуючих. Тривога нашої читачки небезпідставна. За п’ять місяців нинішнього року захворюваність на цю недугу в області зросла в 1,8 раза, а за останніх п’ять років «познайомились» з інфекцією близько 800 волинян, половина з них — діти. Спалахи сальмонельозу, як правило, частішають улітку, тож слід пам’ятати застереження лікарів із цього приводу. Підступність сальмонел у тому, що вони не змінюють смакових якостей страв, їхнього запаху і вигляду. Наявність бактерій можна визначити лише під час лабораторних досліджень. У м’ясі та ковбасних виробах збудник може виживати до чотирьох місяців, у замороженому м’ясі — до півроку (в тушках птиці — більше року), в молоці — до 20 днів, у вершковому маслі — до чотирьох місяців, у пиві — до двох місяців. За кімнатної температури бактерії активно розмножуються, не гинуть вони і при засолюванні. Згубною для сальмонели є висока температура, тому яйця, м’ясо необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Щоб попередити захворювання на сальмонельоз та інші кишкові інфекції, не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках, готові салати з майонезом у супермаркетах. Найбільшу небезпеку становлять подрібнені м’ясні продукти, наприклад, фарш, особливо, якщо він зберігається без відповідного температурного режиму. Не варто влітку влаштовувати великих застіль, якщо нема змоги забезпечити належні умови для приготування і зберігання страв. Перші ознаки сальмонельозу можуть з’явитися вже через кілька годин після зараження. Іноді інкубаційний період становить до 3 — 4 діб. У хворого підвищується температура тіла, турбує біль у животі, діарея, напади нудоти. Не чекайте, поки недуга «сама пройде», звертайтеся до лікаря.