Курси НБУ $ 41.58 € 46.86
НА ВОЛИНІ СТАРТУВАЛИ ЖНИВА

Волинь-нова

НА ВОЛИНІ СТАРТУВАЛИ ЖНИВА

Селяни вже почали збирати озимий ріпак та ячмінь...

Селяни вже почали збирати озимий ріпак та ячмінь...

Перші ритуальні зажинки пройшли у господарстві «Аміла» Турійського району. Це одне з передових господарств, де добре підготували техніку та зерносклади до нового врожаю. Цього року на Волині планують зібрати більше 900 тисяч тонн зернових та зернобобових. Відтак вистачить і на внутрішні потреби області, й для продажу.

Сергій НАУМУК



—Хочу подякувати всім аграріям за те, що виконали плани посівної, які намітили весною. На результат не вплинуло зростання цін на пально-мастильні матеріали, добрива, засоби захисту. Всі владні та інші структури мають допомагати виробникам і підтримувати їх, а не шукати недоліки в роботі, — так зорієнтував чиновників голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт.
У зерновій галузі області відбулися певні зміни. Скажімо, пшеницю вирощують постійно, бо це вигідно. Завдяки програмам фінансової підтримки хлібороби стабілізували площі під традиційною поліською культурою — житом. З 2005–го в краї почали сіяти кукурудзу на зерно, і нині вона займає 10 відсотків зернового клину. Впродовж чотирьох останніх років збільшили посіви озимого ячменю — нині його до збирання 4,7 тисячі гектарів. Майже на третину наростили й площі під соєю. А от цукрові буряки втрачають прихильність аграріїв — за останні десять років посіви скоротилися в чотири рази.
— Цьогоріч зернові культури збиратимемо з 273 тисяч гектарів, що на 5 тисяч більше, ніж торік. Найбільше — в Луцькому та Горохівському районах, де злакові дозрівають на третині площ, відведених в усіх сільгоспформуваннях області. У Камінь-Каширському, Любешівському та Маневицькому більше 95 відсотків займають посіви у господарствах одноосібників, — розповів директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко.
— Загалом закріпилася тенденція до нарощування посівних площ. Якщо на паях та власних наділах селян вони зменшилися на 307 гектарів, то в агроформуваннях збільшилися на 1894 гектарів. Основні культури — зернові та зернобобові, — підтверджує голова Турійської райдержадміністрації Леонід Марчанчин.
На жнивах 2014-го в поле вийдуть більш як три тисячі зернозбиральних комбайнів, у тому числі 849 — у сільгосппідприємствах, із них 269 — високопродуктивні. Розрахункове навантаження на агрегат становить 89 гектарів. Найбільше воно у Ківерцівському (128 гектарів) та Маневицькому (123 гектари) районах. Фахівці передбачають, що жнивну кампанію можна завершити за 12 днів. Окремі господарства до збору врожаю залучили техніку ПАТ «Державна продовольчо–зернова корпорація України». В області є багато і незареєстрованих комбайнів, які, ймовірно, також працюватимуть у полі.
Оптимальна вартість обмолоту за 1 сотку, як порахували чиновники профільного департаменту, має становити 12—14 гривень. Відтак обласна влада наголошує, що керівники райдержадміністрацій та голови сільських рад мають контролювати тих, хто надаватиме послуги з обмолоту. Проте чи вдасться це новій владі — важке питання. Адже й раніше власники збиральних агрегатів грішили тим, що завищували ціни. З іншого боку, вартість пально-мастильних матеріалів за півроку виросла у півтора рази. Тому вже до початку жнив стало відомо, що в деяких районах ціни будуть вищі.
Першими до обмолоту ріпаку приступили господарства «Рать», «Городище» та «Романів» Луцького, «Русь» Горохівського, «Прогрес» Володимир–Волинського, «Аміла» Турійського районів. У «Раті» ці роботи планують закінчити раніше завдяки застосуванню технології десикації (прискорення дозрівання). За словами керівника господарства Віктора Шумського, це вигідніше, ніж досушувати зерно, бо вологість зібраного ріпаку лише 10 відсотків. Станом на вчора волинські аграрії вже обмолотили 2,5 тисячі гектарів (52 відсотки) озимого ячменю та тисячу гектарів ріпаку. Для хліборобів триває гаряча пора.

На фото: Перший зажинковий сніп цього року дістався власнику господарства «Аміла» Роману Микитюку.
Telegram Channel