Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

’ПІДІРВАЛИСЯ’? ЇДЬТЕ В БІРКИ

Іван Довгун розповідає про лікування народними методами тих, хто “підірвався”, піднімаючи непосильний вантаж...

В народі це захворювання називають по-різному: «підорва», «підвередитися», «підруха», «зміщення», «враза», «надсада». Причина виникнення такої недуги — підняття надмірної ваги через силу. У більшості випадків сільські жителі, які важко працюють, знають про цю хворобу і нерідко страждають від неї. Також зміщення органів черевної порожнини можуть настати внаслідок пологів (характерним симптомом при цьому є запори).
Майже у кожному селі були і тепер є бабусі, які лікують «підтягуванням шлунка». Мені більше тридцяти років доводилось спілкуватись з ними, працюючи завідуючим ФАПом. Інколи «підтягування» мало негативні наслідки, адже ці люди не знають анатомії органів черевної порожнини. Але є дуже багато прикладів, коли при своєчасному зверненні — у перші 5—18 днів — хворі позбувались симптомів підірвання і не зверталися за медичною допомогою.
Шкода, що методи терапії зміщення органів черевної порожнини досі не розроблялися в офіційній медицині, тому лікарі про них мало знають і не використовують у практиці.
Характерними симптомами «надсади» є здуття живота, біль у ньому, загальна слабість, пітливість, втрата апетиту, пронос або запор та ін. На мою думку, перелічені симптоми виникають, в першу чергу, внаслідок зміщення підшлункової залози, а далі — шлунка, кишечника та інших органів. Майже тридцятилітні спостереження, великий власний досвід дають мені право стверджувати, що найкращих результатів можна досягати при комплексному лікуванні, коли одночасно застосовується і вправляння (проведення мануальної терапії) і медикаментозні засоби. У таких випадках хворі набагато швидше виліковувались, не мали таких ускладнень, як хронічні гастрити, виразки, холецистити.
Кожна людина може відчути той момент, коли вона “підірвалася”. Але за симптомами це робити важко, бо подібні супроводжують й інші захворювання. А тому не можна проводити мануальну терапію, тобто вправляти внутрішні органи живота без консультації лікаря і клінічного обстеження.
Багато людей звертається до мене за допомогою, але іноді вони приходять на прийом без попередньої підготовки. Напередодні сеансу мануальної терапії треба прийняти 3—4 таблетки активованого вугілля. Лікування проводиться після випорожнення кишківника і сечового міхура на “голодний” шлунок (хворий не повинен 3—4 години до сеансу нічого їсти).
Іван ДОВГУН. с. Бірки Любешівського району.
Telegram Channel