Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ІРАКЦІ ВИГНАЛИ УКРАЇНСЬКИХ МИРОТВОРЦІВ З ЕЛЬ-КУТА?

Учора єгипетське агентство новин МЕНА повідомило про захоплення шиїтами іракського міста Ель-Кут, яке знаходиться в зоні відповідальності миротворчого контингенту України...

Учора єгипетське агентство новин МЕНА повідомило про захоплення шиїтами іракського міста Ель-Кут, яке знаходиться в зоні відповідальності миротворчого контингенту України. За повідомленням МЕНА, місто захопили прихильники радикального шиїтського лідера Мукдаті ас-Садра. Нуман Султан, губернатор міста, розташованого за 350 кілометрів на південь від Багдада, і представник ас-Садра в місті Джавад Аль-Ісауі виступили із спільною заявою, у якій поставили вимогу українським військовим негайно покинути Ель-Кут. Українці, за даними МЕНА, вийшли з міста. Прихильники ас-Садра, які захопили місто, поміняли в ньому кілька голів адміністративних районів і призначили нового начальника поліції.
Тим часом у Міністерстві оборони України спростували цю інформацію. "Вона не відповідає дійсності", — стверджується у повідомленні прес-служби відомства. "4 квітня у деяких іракських провінціях дійсно відбулися мітинги, які поступово переростали в збройні сутички. Єдиною провінцією, де іракці вийшли на мітинг без зброї, була провінція Васіт, яка знаходиться у зоні відповідальності українського миротворчого контингенту в Іраку", — йдеться у повідомленні. Міноборони розцінює це як "свідчення довіри місцевого населення до українських миротворців". Особовий склад та військова техніка українського миротворчого контингенту знаходяться у місці постійної дислокації — місті Ель-Кут.
У минулі вихідні в кількох іракських містах відбулися масові заворушення після захоплення американцями представництва лідера шиїтів Мукдаті ас-Садра у Багдаді. Внаслідок зіткнень загинуло більше 50 іракців, вісім американців і один солдат із сальвадорського контингенту. У Басрі шиїти захопили офіс голови адміністрації міста. Учора приміщення адміністрації ще було в руках повстанців, які вимагали звільнення Мукдаті ас-Садра, затриманого американцями.
Telegram Channel