Садівництво та ягідництво – найперспективніші галузі для наших селян...
Садівництво та ягідництво – найперспективніші галузі для наших селян
Іван ДЕНИСЮК
Про те, що селянам необхідно навчитися ринкового підходу до ведення господарства, йдеться вже давно. Адже часто–густо одноосібники не знають, куди збути продукцію, і сподіваються лише на перекупників. При тому скаржаться на ціни. Але мало хто мізкує, як кардинально змінити ситуацію. Власне, це було одним із завдань проекту «Час для бізнесу», який стартував у вересні 2013 року. Навесні цього року він закінчився. Проект фінансували Євросоюз, Люблінський центр сільськогосподарського дорадництва та благодійний фонд Сергія Мартиняка «Європейський вектор», внесок якого становив 20 тисяч євро. За цей час було проведено 15 семінарів щодо овочівництва у закритому ґрунті, ягідництва, садівництва, вирощування саджанців, виробництва органічної продукції. Аби на власні очі побачити вплив проекту, їдемо в Горохівський район, мешканці якого взяли у ньому активну участь. Для Сергія Шевчука із села Ковбань садівництво спочатку було хобі, яке переросло у професійну справу. Нині він вирощує 125 сортів яблунь, 15 сортів груш, 7 сортів вишень, 7 сортів сливи, 2 сорти аличі, ожину, смородину, черешні. Сергій знайшов кілька однодумців, з якими розвиває справу. У Новому Дворі Турійського району висадили близько 20 тисяч дерев. Ще один одноосібник – Іван Грушковський із села Пірванче – взявся вирощувати саджанці фундука. Каже, що збирає 3–3,5 кілограма з куща. Поляки не вірять, що можуть бути такі результати. — Проект «Час для бізнесу» дуже потрібний. Його учасники багато чого навчилися, побачили, як європейці працюють. Нам до такого далеко, але треба до того прагнути, – каже Іван. – Після проекту взявся за малину і смородину. А ще планую посадити 3 гектари саду. Більше не займаюся картоплею . Роман Юхимчук із Миркова взяв в оренду на 20 років 11 гектарів старого саду. Частину вже рекультивував, засіяв сидератами і готує площі під нові насадження. Тим часом сам для себе вирощує підщепи. Зізнається, що на проекті «Час для бізнесу» зацікавився малиною. Колишній тренер з важкої атлетики почерпнув нові знання з ягідництва, і вже є результат: посадив 2 гектари малини. Любов Трикуш із Цегова на проекті поглибила знання з технології овочівництва у закритому ґрунті. Жінка каже, що вже давно вирощує помідори та капусту в теплиці, але закордонний досвід не був зайвим. Історія ще одного учасника «Часу для бізнесу» підтверджує, що до проекту долучилися здебільшого цілеспрямовані люди. Василь Михальчук – залізничник, проте вирішив створити фермерське господарство. Навіть призупинив зведення будинку, аби мати кошти для розвитку. Заклав плантацію ожини та малини. Планує висадити 3 гектари вишень. А ще має 4,5 гектара квасолі. «Бо на проекті вчили диферсифікації», – пояснює. Усі роботи виконує сім’я. Саме такі – цілеспрямовані та самодостатні – люди і складають на Заході основу середнього класу. У нас він іще тільки створюється. Проте вже зараз можна стверджувати, що волинські селяни зможуть досягти успіхів у садівництві, ягідництві, овочівництві та інших нішевих галузях. — Ця історія почалася у 2010 році, коли стартувала програма співфінансування проектів на території України, Польщі та Білорусі, – розповів народний депутат України Сергій Мартиняк. – Я приємно вражений тим, чого вже вдалося досягти учасникам проекту. І надалі підтримуватиму цих людей. Має бути створений кооператив, який зможе фінансувати певні етапи, де потрібні значні кошти, наприклад зберігання чи переробку фруктів та ягід. Разом ми можемо зробити більше.
На фото: Іван Грушковський (праворуч) показує Сергію Мартиняку (у центрі) та голові Горохівської районної ради Леоніду Андрійчуку, який фундук може вирости на Волині.