Курси НБУ $ 41.58 € 46.86
ДО ТОРЧИНА ЗА КАРТОПЛЕЮ ЇДУТЬ З УСІЄЇ УКРАЇНИ*

Волинь-нова

ДО ТОРЧИНА ЗА КАРТОПЛЕЮ ЇДУТЬ З УСІЄЇ УКРАЇНИ*

На базі сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Родючість-Агро» відбувся День поля...

На базі сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Родючість-Агро» відбувся День поля...

Євгенія СОМОВА



Картопля на Волині здавна вважалася другим хлібом. Наша область лідирує за обсягами її виробництва. «Із 20 мільйонів тонн бульби, яку збирають в Україні, один — волинської», — зазначив під час пленарної частини Дня поля директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко. Однак нині картоплю вирощують в основному невеликі селянські господарства й дрібні фермери. Із крупних сільгосппідприємств лише три серйозно займаються насінництвом і товарною бульбою. Серед них — ТзОВ «Родючість-Агро», що з’явилося у Торчині 14 років тому після приватизації колишньої райсільгоспхімії. Тут вирощують бульбу 50 сортів голландської, німецької, української та польської селекції.
«Родючість-Агро» — єдине в області сільгосптовариство, яке має повний цикл виробництва — від вирощування насіннєвого матеріалу до зберігання. До насіння тут ставляться підвищені вимоги. Адже воно має забезпечити високу схожість і бути чистим від вірусів. До речі, картоплю тут садять подалі від селянських городів, щоб уберегти від хвороб і шкідників. А їх зараз значно більше, ніж років десять тому. Якщо раніше обробляли поле лише від колорадського жука, наголошувалося на теоретичній частині заходу, то нині треба дотримуватися системи захисту і грунту, і рослин.
Науковці та партнери ТзОВ «Родючість-Агро» — представники компаній, що постачають агропромисловому комплексу засоби захисту рослин, міндобрива, поінформували учасників семінару, картоплярів із Західного регіону України, про сучасні прогресивні продукти, які слід застосовувати на ланах, щоб мати високі врожаї. А вже на полі аграрії побачили результати співпраці, як то кажуть, наяву — добірну картоплю, що встелила землю.
— Сорт Каррера — високоврожайний, ранній, із жовтою м’якоттю, — розповідав керівник ТзОВ «Родючість-Агро» Володимир Шегедин, — конкурує з відомою Рів’єрою. Період вегетації — 50 — 90 днів. Але в південних областях достигає раніше. Сорт має гарний товарний вигляд, стійкий до хвороб.
Чудові смакові якості має і сорт Латона, який, за словами керівника господарства, полюбляють вирощувати середні фермери. Стійкі до нематоди українські сорти Тирас і Партнер. На полі їх представив автор Василь Сидорчук, провідний співробітник лабораторії селекції картоплі Поліського відділення Інституту картоплярства УААН. Перший — ранній високоврожайний, бульби мають гарний товарний вигляд, другий — середньоранній. Обидва сорти мають чудовий смак. Серед різновидів бульби, які добре себе зарекомендували, — Ред Скарлет, Альвара, Моцарт.
— Приїхали гості з-за кордону, автори сортів і представники хімічних компаній, фермери та одноосібники, — сказав, підбиваючи підсумки Дня поля, Володимир Шегедин. — Людям показали сучасні методи боротьби з хворобами картоплі. Вони побачили їхню дію на бульбі, яку ми вирощуємо. А коли бачать це, то з більшою довірою купуватимуть нашу продукцію. Учасники заходу переконалися, що ми працюємо, як кажуть, від пробірки до врожаю на полі. Причому намагаємося використовувати мінімум хімічних препаратів при вирощуванні бульби. І не лише для зниження собівартості. Хочемо, щоб була безпечною для здоров’я споживачів.

На фото: Добірна бульба радує керівника «Родючість-Агро» Володимира Шегедина.
Telegram Channel