Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

КОЛИ ДІЙДЕ ЧЕРГА ДО ОКОЛИЦЬ?

Куди доцільніше спрямувати кошти: на реконструцію центра Луцька чи на виконання програми "Околиця"?

На шістнадцятій сесії Луцької міської ради депутати заслухали й обговорили звіт про роботу виконавчого комітету за два останніх роки. Доповідь зробив міський голова Антон Кривицький.
Серед пріоритетів розвитку міста — бізнесово-промисловий сектор, Луцьк як туристичний центр і реформування житлово-комунального господарства. Наріжним каменем усіх перетворень є громадська ініціатива, забезпечення соціальної стабільності.
Формуючи територіальну економічну політику, місцева влада визначила основні фактори, послідовне впровадження яких сприяло досягненню належного результату. Промисловість забезпечує половину валового продукту Волині, збережено різногалузевий сектор . Уже п’ятий рік зростають обсяги виробництва продукції. За перший квартал цього року випущено товарів більше, ніж за весь 1999 рік. Стабільній роботі підприємств сприяє, зокрема, залучення іноземних інвестицій.
Як і передбачено “Програмою економічного й соціального розвитку Луцька на 2002—2006 роки”, протягом звітного періоду значно зросла середньомісячна зарплата. У промисловості вона становить 586,33 гривні. Промислові підприємства різко зменшили заборгованість з виплати зарплати.
На сесії детально охарактеризовано проведення благоустрою, роботу будівельних, транспортних організацій. За два останні роки лучани одержали 558 квартир. На житлове будівництво виділяються незначні кошти, а тому нема змоги надати квартири навіть найбільш незахищеним категоріям людей.
За два роки державну допомогу призначено майже трьом тисячам малозабезпечених сімей. Але за останні роки значно зросло навантаження на кожного працюючого, малозабезпечених тепер майже вдвічі більше, ніж працюючих.
Профінансовано всі передбачені заходи по міській охороні здоров’я. За звітний період найбільше закуплено дорогоцінної медичної апаратури, іншої медтехніки, запроваджено 110 нових лікувально-діагностичних і оздоровчих методик.
Міське гасло “Активна громада — ефективне управління” стало основою роботи виконавчого комітету. Кожне важливе рішення проходить своєрідну громадську експертизу під час обговорення на засіданнях прес-клубу. Лучан своєчасно інформують про основні заходи міської влади і вони мають змогу активно на них впливати.
Налагоджена співпраця з місцевими осередками громадських організацій і політичних партій. Постійно підтримуються ініціативи молодіжних організацій.
— Є багато проблем, про які ми знаємо, але не все можна вирішити. Однак найголовніше наше досягнення — соціальний мир і спокій у місті, належне забезпечення послугами, які повинна надавати влада на місцевому рівні,— сказав на закінчення міський голова.
Депутати, котрі виступили в обговоренні доповіді, говорили про невирішені питання. Сергій Кічий звернув увагу на те, що затверджено програму “Околиці”, але вона не виконується. На думку депутата, кошти, виділені на реконструкцію Театрального майдану, було б доцільно використати на благоустрій околиць. Голова громадського об’єднання “Рідне місто” Галина Василенко іншої думки: добре, що благоустрій починається з центральної частини Луцька, в належному стані підтримується Старе місто, нових рис набуває площа на початку проспекту Президента Грушевського.
Водночас депутати наголошували, що необхідно контролювати якість виконаних робіт. Якщо не витрачати гроші даремно, швидше дійде черга до облаштування вулиць на околицях.
Сергій Гаврилюк порушив злободенну тему оплати за комунальні послуги. “Чому я повинен платити зайвих 30 гривень за тих, хто має борги?”— запитав депутат. Міський голова його підправив: “Мова не про підвищення, а про відповідність тарифів”. На думку Гаврилюка, якби комунальні підприємства уклали договори з мешканцями приватизованих квартир, платіжна дисципліна значно підвищилася б і тоді всі були б у рівних умовах. Ряд актуальних питань порушив Олесь Іванюк.
— Що означає для Луцька привабливий інвестиційний клімат? Наявність дешевої робочої сили чи навпаки — висококваліфіковані кадри, здатні освоювати передові технології?— на ці риторичні запитання він сам відповів: — Формувати такий клімат повинна влада, виходячи з того пріоритету, який ми виберемо. Належить добиватися ефективнішої роботи громадських комітетів, дорадчих рад, тобто налагодити співпрацю ради і громади.
У місті налагоджена робота з обдарованими й здібними дітьми. Учні беруть участь у предметних олімпіадах, конкурсах, в Інтернет-олімпіадах. Однак матеріальне забезпечення школи “практично зведено до мінімуму”, як висловився депутат Олександр Мишковець. Кожен десятий учень міста відвідує гуртки в Палаці учнівської молоді, але найбільший зал цього корпусу під заставою. Десять шкіл чекають на капітальний ремонт.
Звичайно, недоліків вистачає, підсумував розмову міський голова Антон Кривицький. Але глобальні проблеми в основному вирішуються. Згодом дійдемо і до поліпшення якості комунальних послуг, і до околиць, до освітлення віддалених вулиць. Головне — ефективно використовувати кошти.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel