У сезон застуд і грипу батькам нерідко доводиться переживати складні й тривожні моменти. Малюк горить, а збивати температуру, кажуть, не бажано, бо в такий спосіб організм бореться з інфекцією. Але де та межа, коли вже не тільки можна, а й необхідно?..
У сезон застуд і грипу батькам нерідко доводиться переживати складні й тривожні моменти. Малюк горить, а збивати температуру, кажуть, не бажано, бо в такий спосіб організм бореться з інфекцією. Але де та межа, коли вже не тільки можна, а й необхідно?
На думку відомого лікаря Комаровського, універсальних рекомендацій не існує: організм кожної дитини вимагає індивідуального підходу. Один малюк спокійно грається при 39 градусах, інший при 38 майже непритомніє. Особливо небезпечна висока температура для дітей із захворюваннями нервової системи, бо вона може спровокувати судоми. Якщо дитина горить, треба зробити все, щоб організм мав змогу втрачати тепло. Для цього треба багато пити, щоб було чим потіти. Також у кімнаті має бути прохолодне повітря (16 — 18 градусів). Маленьких дітей при високій температурі найкраще поїти відваром родзинок, старших — узваром із сухофруктів. Найкращим жарознижуючим засобом є висушені ягоди лісової малини: 2 столові ложки залити склянкою окропу, дати настоятися. Чай з малиною підсилює потовиділення, тому бажано також випити щось інше — будь-який компот, відвар шипшини, сік. Напої мають бути не холодними і не гарячими, а теплими. Зазвичай, щоб збити температуру, ми охолоджуємо тіло дитини вологим холодним простирадлом. Цього робити не можна. При контакті з холодом відбувається спазм судин шкіри, уповільнюється кровотік, зменшується виділення поту та віддача тепла. Отже, температура шкіри знижується, а внутрішніх органів — підвищується. І це надзвичайно небезпечно. Лікар Комаровський також категорично проти розтирання шкіри дітей спиртом чи оцтом. Те, чим ви розтираєте, потрапляє в кров, до хвороби додається ще й отруєння організму. Ефективним жарознижувальним засобом є журавлиний сік, вода, підкислена лимоном. Старшим дітям при застуді можна давати відвар кори верби: 2 столові ложки сировини залити 400 мл гарячої води, поставити на маленький вогонь на 20 хвилин. Коли охолоне, процідити. Пити тричі на день по столовій ложці.