Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ЩО РОЗДІЛИЛО КОМУНІСТІВ І СОЦІАЛІСТІВ?

На комуністичний мітинг, що традиційно відбувся біля входу до парку імені Лесі Українки в Луцьку, прийшло щонайбільше сотні півтори лучан, переважно похилого віку. Цього разу соціалісти — традиційні мітингові союзники — заявили свій мітинг на інший день і в іншому місці...

На комуністичний мітинг, що традиційно відбувся біля входу до парку імені Лесі Українки в Луцьку, прийшло щонайбільше сотні півтори лучан, переважно похилого віку. Цього разу соціалісти — традиційні мітингові союзники — заявили свій мітинг на інший день і в іншому місці.
Виступи на цьому мітингу були побудовані переважно за однією схемою — спогади про "світле минуле", критика влади, її нездалої економічної і соціальної політики, але критика доволі дозована і своєрідна (чого вартий вислів "порошенки та інші олігархи"), що переходить до критики Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко, які, мовляв, "ніякі не демократи". Перший секретар обкому КПУ, народний депутат України Станіслав Пхиденко відзначив своєрідність цьогорічного свята, яке "сьогодні відзначають не тільки комуністи, але й інші політичні сили". Після критики пенсійної реформи, податкової політики, вимоги вивести наше військо з Іраку, похвали на адресу ЄЕПу і запевнення, що "політична реформа продовжується", народний депутат пообіцяв, що справжня політика в інтересах народу буде після перемоги на виборах Петра Симоненка.
Ганьбив тих, хто "оклєветал велікого Сталіна", згадав у прочитаному вірші "іудушку-каїна Горбачова" ветеран війни Михайло Єрлін, ностальгійними згадками поруч з критикою нинішньої дійсності були перемежовані виступи члена ради обласної організаційної Спілки радянських офіцерів Володимира Піхи, першого секретаря Луцького міськкому КПУ Петра Бреля та інших.

Міська організація Соцпартії організувала мітинг разом з громадською організацією «Діти війни». Зібрав він найменше учасників. Про підтримку соціалістами вимог членів цієї організації — надати їм статус учасників війни — говорив перший секретар Луцького міськкому КПУ Ростислав Чап’юк. Він гостро критикував соціальну політику влади, посилку української бригади до Іраку.
Перший секретар обкому СПУ Микола Мілінчук роз’яснив позиції соціалістів з ряду питань, відкинув критику з боку комуністів і «Нашої України» та бютівців, заявив, що «нікого соціалісти не зраджували і зраджувати не будуть», у них своя позиція. Так, фракція СПУ голосувала проти ратифікації договору про ЄЕП, бо вважає, що в ЄЕПі закладено положення, які завдають шкоди національним інтересам України. Водночас партія виступає і виступатиме за парламентсько-президентську республіку, наголосив промовець.
Про те, чому вони добиваються статусу учасників війни розповіла представниця «Дітей війни» Тамара Поліщук, темі громадянських свобод, зокрема, свободи слова, які придушуються в сучасній Україні, присвятили свої виступи депутат обласної ради Петро Горщарук, голова громадського об’єднання «За європейську інтеграцію» Микола Нікітюк. Останній, зокрема, висловив впевненість, що «до Європи Україну приведе саме партія соціалістів».
Протест проти обмеження прав і свобод, наступу на соціальні права відображена, зокрема, в прийнятій резолюції. Є в ній і заклик зберегти єдність опозиційних сил.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel