Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ТЕХНІЧНИЙ ОГЛЯД ТРАНСПОРТУ – СПРАВА НЕ ФОРМАЛЬНА

В Україні проводиться державний технічний огляд транспортних засобів...

В Україні проводиться державний технічний огляд транспортних засобів. Його мета — перевірка справності автотранспорту, уточнення його чисельності та приналежності.
Для визначення автопідприємств, які надаватимуть послуги в перевірці технічного стану транспортних засобів, згідно з наказом начальника ВДАІ УМВС України у Волинській області було створено комісію для проведення тендера серед підприємств міста Луцька. Переможцями тендера стали такі автопідприємства: СТО ЗАТ “Волинь-Лада”, СТО “Автохаус-Луцьк”, СТО ВАТ “ЛуАЗ”, автогосподарство УМВС України у Волинській області, ТВЦ “Автолюбитель” (кожне з них має перевіряти “свій” тип транспорту).
Та чи насправді забезпечені відповідним обладнанням і чи можуть вони взагалі проводити такі огляди? Своєю перевіркою державне підприємство “Волиньстандартметрологія” встановило, що лише одне — СТО ВАТ “ЛуАЗ” — має всі підстави для проведення технічного огляду транспортних засобів. Станція технічного обслуговування “Автохаус-Луцьк”, хоч в основному забезпечена необхідним обладнанням та приладами, але не акредитована на право проведення вимірювань. І найменш підготовленим виявилось автогосподарство УМВС України у Волинській області.
Ось і виникає питання: чим керувалась згадана тендерна комісія, коли визначала переможців тендера на право проведення перевірки технічного стану транспортних засобів під час державного технічного огляду? Поки що висновок один: технічний огляд транспортних засобів вказаними підприємствами (крім СТО ВАТ “ЛуАЗ”) має суто формальний характер і нічого, крім матеріальних затрат споживачу, не приносить. Тим часом, саме від якості техогляду автомобілів залежить безпека руху, охорона навколишнього природного середовища.
Андрій РОЖОК, інспектор відділу державного метрологічного нагляду ДП “Волиньстандартметрологія”.
Telegram Channel