При цьому далеко не всі знають, що черемшу, відому в народі як дикий часник або ведмежа цибуля, можна використовувати не лише для приготування страв, а й у народній медицині. Наприклад, при проблемах із судинами готують лікувальний чай: столову ложку сухого або свіжого листя рослини треба залити 0,5 л окропу, настояти протягом 30 хвилин. Пити по 150 мл натщесерце 2 — 3 рази на день. Такий чай допомагає і при розладах травної системи, харчових отруєннях. Для лікування шкірних захворювань, зокрема дерматиту, гнійних висипань, знадобиться відвар черемші: 2 столові ложки подрібненої сировини залити 0,5 л води, довести до кипіння, далі настоювати у термосі 4 — 5 годин, процідити. Протирати відваром проблемні ділянки шкіри. Тим, хто страждає від ревматизму, артриту, також не варто нехтувати цією рослиною. Вам стане у пригоді спиртова настоянка черемші: 100 г подрібненого листя залити 300 мл горілки, настоювати у темному прохолодному місці 5 днів, зберігати у холодильнику. Натирати вражені суглоби перед сном. Настоянка з черемші використовується у лікуванні лишаїв, виводить бородавки. Схильним до застуд рекомендують їсти свіжу черемшу з невеликою кількістю солі й чорним хлібом. Це сприятиме зміцненню імунної системи, адже рослина містить фолієву кислоту, є джерелом багатьох мінеральних речовин, вітамінів, речовин, які вважаються природними антибіотиками. Розведеним соком черемші можна полоскати горло, закапувати ніс при нежиті.